Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under lördagseftermiddagen samlades, enligt polisens uppgifter, ett 40-tal demonstranter utanför Elite Grand Hotel för att uttrycka sitt ogillande mot Sverigedemokraternas närvaro i staden. Manifestationen arrangerades av Norrköpingsbor mot rasism.

Medan Sverigedemokraterna höll förhandlingar inne på hotellet placerade ungdomar från den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten sig med en banderoll på andra sidan gatan, mitt emot hotellets ingång.

Polisen, som hade kallat in extra personal från Linköping fick en lugn eftermiddag. Under mer än en timme stod demonstranterna och skrek slagord och okvädningsord till de få sverigedemokrater som lämnat förhandlingarna och ställt sig vid hotellets entré.

”Vi ser det här som en provokation”
Bland de få demonstranterna fanns Ricardo Olivarez, landstingsledamot för vänsterpartiet. Han trodde att en av anledningarna till att manifestationen hade lockat så få var att informationen om mötet kom sent.
– Vi ser det som en provokation att de är här. Vi är här för att markera att de inte är välkomna i vår stad, förklarade han.

Han menade att Sverigedemokraterna inte är ensamma om sina åsikter.
– Det är ett problem att etablerade partier bjuder på liknande idéer. Sverigedemokraterna får på så sätt hjälp att få stöd för sina åsikter.

Hot och misshandel
När manifestationen lösts upp och Sverigedemokraterna avslutat sina förhandlingar för dagen samlades riksårsmötets ombud på en restaurang för att äta middag.

Vid ett-tiden på natten kom en person in på restaurangen och hotade den förre partiledaren Mikael Jansson. Enligt Jansson blev han tillsagd att han skulle dö ifall han kom tillbaka till Norrköping.

Enligt Lars Berg, tillförordnad chef på våldsroteln vid Norrköpingspolisen, hamnade sedan ett gäng sverigedemokrater som var på väg från restaurangen i ”gruff” med ett gäng ungdomar. I gänget ingick bland annat den som anmälts för att ha hotat Mikael Jansson.
– Det var två gäng som ryckte i varandra och så var det i alla fall en som fick ett knytnävslag, säger Lars Berg.

Mannen som fick knytnävsslaget var Hans-Olov Andersson, ombud från Lerums kommun. Han kunde dagen efter visa upp en rejäl blåtira och har nu polisanmält händelsen.

"Hotet politiskt motiverat"
Mikael Jansson som var med även när misshandeln ägde rum menar att det inte handlade om ”gruff” utan att Hans Olov Andersson blev överfallen. Han säger att hotet som han har anmält var politiskt motiverat men att han inte kan vara säker på att misshandeln mot Hans-Olov Hansson var det.

Enligt Lars Berg har polisen kommit långt i utredningen. En anledning är att polisen var snabbt på plats och kunde identifiera flera av de inblandade. Han vill inte säga om det är samma person som blivit anmäld för båda händelserna.