Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

1994 grundades nationalsocialistisk front (NSF) och leddes av Anders Högström. NSF var tydliga med sin nationalsocialistiska ideologi och talade om raser och förkastade även demokratin.

2008 lades NSF ner, samtidigt annonserade ledningen en ny organisation, Folkfronten. Daniel Höglund presenterades som partiledare och nya direktiv lanserades. Medlemmarna skulle inte längre klä sig i uniform eller visa sig med hakkors. Man talade inte längre om raser eller nationalsocialism utan om en kamp mot mångkulturen. Den politiska ideologin förändrades dock inte. I programförklaringen står det:

"I våra vener flyter samma blod som flöt i venerna hos karolinerna i Narva eller hos Dalkarlarna som slöt upp bakom Engelbrekt och Vasa. Om vi lyckas med vår kamp, och det kommer vi att göra, så är det samma blod som flyter i venerna hos små svenska barn som lever i ett harmoniskt samhälle i framtiden."

Partiets ledarstruktur vittnar också om en totalitär ideologi. Partiledarens makt ska vara total, alla beslut ska fattas av ledaren eller av personer som han gett makten att godkänna beslut.

2009 bytte Folkfronten namn till Svenskarnas parti och registrerade sig som ett politiskt parti. I senaste valet lyckades partiet och partiledaren Daniel Höglund ta sig in i Grästorps kommunfullmäktige. Eftersom Daniel Höglund inte ansågs vara skriven i kommunen efter en granskning av Skatteverket är det dock ingen som sitter på partiets mandat.

Det är vanligt att aktivister inom partiet döms för brott. Partimedlemmar har dömts för grova våldsbrott och mord. Inför valet 2010 var åtta av partiets 13 kandidater straffade.

Ämnen i artikeln