Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En 25-årig man från Höganäs döms till dagsböter för brott mot datalagen.
En jämnårig man från Västra Frölunda i Göteborg frias från samma anklagelser.
Båda männen dömdes under tingsrättsförhandlingarna även för vapenbrott.

- Det är naturligtvis bra att domstolen säger att det här är olagligt, sedan undrar man hur domstolarna kan döma så stick i stäv mot det allmänna rättsmedvetandet, säger Benny Christensen, som samordnat flera registrerade personers ersättningskrav i hovrätten.
- Överhuvudtaget tar rättssystemet väldigt lätt på den här typen av nazistiska brott, menar han.

Hovrätten slår fast att höganäsbon har varit mest aktiv i arbetet med att upprätta registret som totalt omfattade 1247 personer, uppförda efter etnisk tillhörighet, politisk åsikt, sexuell läggning etc.
Mannen var vid gripandet relativt okänd inom den nationella rörelsen, men har haft samröre med framför allt Nationalsocialistisk front och dess säkerhetsstyrka Skydd och Säkerhet, SoS. Mannen arbetade vid gripandet på ett dataföretag och kommer från välbärgade förhållanden.
Den medåtalade frölundabon är sedan tidigare känd aktivist inom Nationell ungdom.

Det var under utredningen av mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg som polisen kom verksamheten på spåren. De två 25-åriga männen hade tillsammans med Hampus Hellekant, en av de dömda för mordet, under en längre tid arbetat med registreringen.

Vid en husrannsakan i de båda männens bostäder våren 2000 påträffades en mängd listor med personuppgifter, nazistiskt material och passbilder. Hos höganäsbon hittades även en organisationsskiss över Nationalsocialistisk front, en halvklar logotyp för SoS och planer för en hemsida som skulle läggas upp på internet under namnet Redwatch.

Den 30 november 2001 dömdes en då 49-årig kvinna från Västra Frölunda till dryga dagsböter för brott mot tystnadsplikten efter att hon tagit ut skyddade personuppgifter från sitt arbete på Försäkringskassan.
Hennes då 23-årige son dömdes vid samma tillfälle till anstiftan till brott mot tystnadsplikten. 23-åringen hade på den nu dömde Frölundabons uppmaning låtit mamman hämta ut skyddade uppgifter på flera kända journalister och antirasister. Bland de personuppgifter som röjdes fanns uppgifter om medarbetare på Expo.