Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den äldre av bröderna, en 22-årig före detta medlem i Nationalsocialistisk front, dömdes till två års fängelse. Hans fyra år yngre bror fick domen ett år och tre månaders fängelse.

Upprinnelsen till den grova misshandeln ska ha varit att rektorn tidigare i veckan hade avvisat nazister från Vålbergsskolans område. Det nazistgäng som de två bröderna tillhör bedriver ingen strikt politisk verksamhet, det har mer rört sig om socialt kontaktskapande.
En dag kom fyra män upp på rektorsexpeditionen på skolan och de två bröderna rusade in och överöste rektorn med slag och sparkar.

I domen konstateras tingsrätten att misshandeln varit både hänsynslös och rå. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att misshandeln skett i samband med att rektorn försvarat skolans demokratiska värdegrund.

Den 18-årige brodern har helt nekat till brott. Hans äldre bror säger sig inte ha några minnen av händelsen eftersom han var kraftigt berusad.

Två ungdomar som går på skolan åtalades också. En 17-åring som höll vakt vid attacken döms till vård inom socialtjänsten. Den andra eleven friades av tingsrätten.