Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På konferensen Etnofutur i Tallin i slutet av februari höll Finsk ungdoms andre vice ordförande Toni Jalonen ett tal där han förklarade att han är "etnonationalist, traditionalist och fascist", rapporterar Yle.

Pågående radikalisering

Detta fick Sannfinländarnas partiledning att agera. Uttalandet är dock kulmen på en konflikt som pågått i drygt två år, säger Tommi Kotonen som forskar om högerextrema rörelser vid Jyväskyläs universitet.

— Sedan drygt två år tillbaka har Finsk ungdom blivit allt mer radikaliserad. En grupp medlemmar har börjat tala mer öppet om att frågan om vem som inkluderas i den finska nationen är mer än en kulturell fråga, det är snarare en rasfråga eller genetisk fråga. Det senaste året har den grupp som mer öppet kallar sig etnonationalister, som i princip är vit nationalism, tagit kontrollen över ungdomsförbundet, säger Tommi Kotonen till Expo.

Efter sin fascistkommentar avgick Toni Jalonen från sin post och uteslöts ur Sannfinländarna. Men skandalen fick större påverkan än så.
— Det har hänt förut att personer ur Finsk ungdom har fått avgå, men nu blev det helt uppenbart för alla hur de här personerna egentligen tänker. Självklart var Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho tvungen att agera på något sätt. Han är egentligen inte särskilt bekymrad över innehållet i vad som sagts från ungdomsförbundet, men han är bekymrad över hur det påverkar partiets image, säger Tommi Kotonen.

Bidrag drogs in

Finsk ungdom har skapat huvudvärk för moderpartiets ledning sedan en tid tillbaka. Förra året förlorade Finsk ungdom sitt statliga bidrag. Detta efter att de twittrat ut en bild på en mörkhyad familj på sitt officella twitterkonto, med en uppmaning att rösta på partiet i EU-valet så att "Finlands framtid inte ska se ut så här". Myndigheten Undervisnings- och kulturministeriet drog in stödet för att man ansåg att Finsk ungdom kränkt mörkhyade finländares människovärde.

Organisationen är formellt en fristående organisation, medlemmarna behöver inte vara medlemmar i Sannfinländarna, vilket gör det svårt för ledningen att kontrollera ungdomsförbundet. Det försökte partiledare Jussi Halla-aho att ändra på genom att be förbundet att ändra sina stadgar på ett extrainsatt möte. Men mötesdeltagarna röstade emot partiledaren.

Partiet tar kontroll

Nu har ett nytt ungdomsförbund bildats och där måste medlemmarna gå med i moderpartiet Sannfinländarna när de fyllt 18 år.

— Det är ett sätt för partiet att lättare kunna utöva kontroll över sitt ungdomsförbund. Den nya tillfälliga ordföranden är också en av Sannfinländarnas riksdagsledamöter, säger Tommi Kotonen.

Det tidigare förbundet ska läggas ned och medlemmarna är välkomna att söka sig till det nystartade. Dock med betydligt större möjlighet för moderpartiet att agera mot dem.

— Vi vill inte ha rasläror och skallmätning i det här partiet, sa Jussi Halla-aho i samband med bildandet av det nya ungdomsförbundet.

Samtidigt som partiet säger sig vilja göra sig av med etnonationalism inom partiet, är ordföranden i det nya ungdomsförbundet Jenna Simula styrelsemedlem i den radikalt nationalistiska organisationen Suomen Sisu, där även partiledare Halla-aho varit medlem.

"National socialist"

Vad som händer med den radikala falangen av det tidigare ungdomsförbundet är oklart, menar Tommi Kotonen. Men det är tydligt att de är mer öppna nu med sina åsikter, säger han.

— Personen som talade på konferensen i Estland deltog nyligen i ett evenemang i Åbo tillsammans med en öppet nazistisk person som tidigare var medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Så de flörtar öppet med nynazister. De håller inte tillbaka längre.

En av Sannfinländarnas lokala förtroendevalda i Åbo var också med på mötet med nazisterna, iförd en t-shirt med texten "National socialist", rapporterar tidningen Turun Sanomat.