Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samtidigt som debatten om Breivik ska bedömas som psykiskt sjuk eller inte, fortsätter det att komma fram fakta om vart terroristen fick sina idéer ifrån. Breiviks tankar om att upprätta ett reservat för att bevara de norska generna var inte bara hans egna tankar. Bloggaren Peder Jensen, även kallad Fjordman, citerades och hyllades flitigt i Breivik manifest, rapporterar Vepsen.org

Den 2 maj i år, knappt en månad innan terrordåden i Oslo skrev Fjordman på sajten Gates of Vienna om ett reservat som ska bevara den europeiska civilisationen.

"Erfarenheten säger oss att om två eller flera olika befolkningar bor i samma land, kommer det sluta i en blandning. I kombination innebär detta att det enda sättet för den europeiska civilisationen ska kunna blomstra på lång sikt, är om vi har stora områden som är speciellt reserverat för folk i majoritet av en demografisk europeisk härstamning. I de fall detta har gått förlorat måste det återställas. Idéer är viktiga, men kultur är genetiskt."

Fjordman som hävdar att han tar avstånd från våld, skriver i samma inlägg.

"Vi måste se till att de som kämpar för den giftiga idén om mångkultur och massinvandring av främmande stammar försvinner med den. Om det händer kan vi ge våra efterkommande en ny start och lägga grunden för en ny renässans, där den europeiska civilisationen återigen kan blomstra."

Efter Breiviks terrorattentat har Peder Jensen gått under jorden. Han anser sig vara förföljd och har startat en pengainsamling bland sina anhängare för att kunna starta ett nytt liv.