Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Många dömda för vapenbrott

  • Tidskriften Expo granskade 2009 Svenska motståndsrörelsens aktivistkår. Granskningen visade att av 95 kartlagda personer hade 20 personer dömts för sammanlagt 43 våldsbrott. Tio personer hade dömts för 24 olika former av vapenbrott. 13 av dessa rörde brott mot knivlagen.
  • I oktober förra året gick Expo Idag igenom ett antal av domarna mot aktivister i Svenska motståndsrörelsen. Bara de senaste två åren har tio personer dömts för vapenbrott eller innehav av farliga föremål. Aktivisterna har inte sällan dömts i samband med våldsbrott.

I mars tillkallades polis för att följa efter en grupp aktivister i Svenska motståndsrörelsen. Ett par aktivister satte sig i en bil som tillhör 28-åringen, som är en av Svenska motståndsrörelsens kärnaktivister och som bland annat varit ansvarig utgivare för SMR:s webbtidning.

När polisen kontrollerade hans bil fann de en morakniv. Aktivisten har erkänt att det är hans kniv, men förnekar att det skulle varit brottsligt att ha kniven i bilen.

28-åringen är tidigare dömd för ett flertal brott. Bland annat misshandel, våldsamt upplopp och flera fall av hets mot folkgrupp. 2007 avtjänade han ett åtta månader långt fängelsestraff efter att polisen hittat en vapengömma som kopplats till honom.

Svenska motståndsrörelsen uppmanar sina aktivister att bära kniv och det är vanligt att dess aktivistkår är beväpnad.

Den 29 april åtalades en 38-årig ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen för brott mot vapenlagen efter att polisen funnit en elpistol på honom i samband med att han omhändertogs för berusning. 38-åringen nekar till brott, men har bekräftat att elpistolen tillhör honom. Tidigare i mars dömdes han till dagsböter och skadestånd för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman, även då i samband med att han skulle omhändertas för att han varit berusad.

38 åringen är gruppledare för Svenska motståndsrörelsen i Norrland och ansvarig för organisationens IT-avdelning.

På måndagen dömdes även en 29-årig kärnaktivist i Svenska motståndsrörelsen för vapenbrott efter att polisen beslagtagit tårgas.

I mars dömdes en 18-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen för knivmordet på Joakim Karlsson i Vallentuna. I 18-åringens hem fann polisen en kniv med Svenska motståndsrörelsens logga och texten "Kampen kräver mer än ord". Ytterligare en aktivist i organisationen är efterlyst misstänkt för mordet.