Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Claude Guéant sa även att förbudet kan komma att utvidgas till resten av Frankrike, i synnerhet städerna Nice och Marseille, där "problemen kvarstår".

"Jag kommer att se till att lagen tillämpas. Att be på gatan är inte värdigt för religionsutövarna och kränker principerna för sekularism. Alla muslimska ledare är överens om detta" säger Guéant till den franska tidningen Le Figaro.

Anledningen till att muslimer bett på gatorna är att moskéerna inte har kunnat ta emot alla som vill besöka dem. Enligt ett undertecknat avtal kommer dock troende muslimer i Paris kunna använda en närliggande brandstation som lokal - i väntan på att en större moské byggs.

Sheikh Mohamed salah Hamza är ansvarig för en av de moskéer som regelbundet svämmar över av folk. Han säger att han kommer att lyda lagen, men är missnöjd med brandstationen som lokal. Han tror att många troende istället väljer att söka sig till mindre, redan överfulla, moskéerna, skriver the Telegraph.

Marine Le pen, partiledare för det högerextrema National Front, gjorde förra året en liknelse mellan bedjande muslimer och den nazistiska ockupationen av Frankrike under andra världskrigen, men utan pansarvagnar eller soldater. Hon sa att det var en "politisk handling av fundamentalister".

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fördömde uttalandet, men bjöd senare in till debatt om islam och sekularism. Han menade att multikulturalismen har misslyckats i Frankrike. Efter debatten lovade Claude Guéant att ett landsomfattande förbud skulle aktualiseras och sa att "gatan är till för att köras på och inte för att be", skriver the Telegraph.

Ämnen i artikeln