Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


- Förintelsen var en tragedi av ofattbara dimensioner, såren kommer aldrig att läka och smärtan kommer aldrig försvinna. Hur kan någon glömma de miljoner som mördats, hur kan någon glömma ansiktena hos de som kom ut från Auschwitz?

Det sade FN:s före detta generaldekretera Kofi Annan, som var huvudtalare vid minnesceremonin på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm, inför flera hedersgäster med flera överlevare från Förintelsen och kronprinsessan Victoria och prins Daniel Westling. Även riksdagens talman Per Westerberg och Eskil Franck från Levande Historia som arrangerade minnesceremonin höll tal. Samtliga poängterade Raoul Wallenbergs insats. Statsministern Fredrik Reinfeldt var inbjuden att tala men han tvingades lämna återbud på grund av sjukdom.

Kofi Annan påminde om att Raoul Wallenberg satte sig själv i fara för att rädda ungerska judar och pekade på honom som ett exempel på att en människa kan göra skillnad när ondskan breder ut sig. Han talade även om vikten av att inte acceptera när andra grupper utsätts för orättvisor. Kofi Annan citerade pastor Martin Niemöller:

"Först tog de kommunisterna, men jag protesterade inte för jag var inte kommunist. Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten. Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude. Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade."

Att Raoul Wallenberg uppmärksammades extra vid minnesceremonin beror på att det i år är 100 år sedan han föddes. Raoul Wallenberg är känd för att han hjälpt tusentals ungerska judar undan Hitlers förintelsemaskin. Han hamnade sedan i rysk fångenskap. Det sista dokumenterade livstecknet är från Lefortovskaja-fängelset i Moskva 1947.
­
- Raoul Wallenberg vågade agera i en tid som kommit att betraktas som ett av den europeiska historiens mörkaste kapitel. Behovet av det civilkurage och den humanism Raoul Wallenberg uppvisade är alltid dagsaktuellt, poängterade riksdagens talman Per Westerberg i sitt tal.

Efter talen eskorterades hedersgäster av de överlevande från Förintelsen av Kofi Annan, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till Raoul Wallenbergs monument där de tillsammans lade ner ljuslyktor.

Eva Klein, som är uppväxt i Ungern och som överlevde Förintelsen genom vänner som kunde hjälpa henne med falska identitetshandlingar var en av deltagarna i minnesceremonin.

- Vi måste minnas inte bara för att vissa förnekar, utan för att minnas vad människor är kapabla att göra med varandras, säger hon till expo.se

Minnesceremonier hölls inte bara i Stockholm. Forum för levande historia uppger att minnesdagen uppmärksammats på över 70 orter. Bland annat i Göteborg och Malmö. Den 27 januari är en internationell minnesdag för att hedra Förintelsens offer. Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz fångar av sovjetiska trupper.