Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I helgen stod det klart att Österrikes nya regering blir en koalition mellan konservativa Österrikiska folkpartiet, ÖVP, och högerextrema Frihetspartiet, FPÖ. I valet i oktober fick ÖVP 31,5 procent av rösterna och FPÖ 26 procent.

De båda partierna har kommit överens om en restriktiv flyktingpolitik. Men även att ha en fortsatt god relation om EU, detta trots att FPÖ tidigare har kampanjat för en folkomröstning om utträde ur unionen. ÖVP.s partiledare, tillika den nytillträde regeringschefen, Sebastian Kurtz ser dock till att behålla kontrollen om en EU-vänlig politik.

Samtidigt får FPÖ flera nyckelposter i den nya regeringen. Partiledaren Heinz-Christian Strache blir vice kansler med ansvar för nationell säkerhet. Inrikesminister blir ideologen Herbert Kickl och Karin Kneissl blir utrikesminister. Karin Kneissl är politiskt oberoende, men enligt SVT står hon nära FPÖ. Den före detta presidentkandidaten Norbert Hofer kommer få ansvar över infrastrukturfrågor.

FPÖ ingick åren 2000 till 2005 i en koalitionsregeringen med ÖVP. Det möttes med protester och hot om bojkott från övriga EU-länder och Israel. Den här gången verkar protesterna framför allt vara nationella. Under måndagen planeras flera demonstrationer i Wien.

FPÖ bildades 1955, vilket gör Österrike till det land efter andra världskriget som först fick se ett parlamentariskt högerextremt parti bildas. Det är ett parti med rötter i nazismen.

Den första partiledaren Anton Reinthaller och efterträdaren Friedrich Peter hade båda varit medlemmar i nazistpartiet och Waffen-SS. Anton Reinthaller dömdes efter kriget för krigsförbrytelser. Han hade precis innan han blev partiledare släppts ut ur fängelset.

Ämnen i artikeln