Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Geert Wilders fick aldrig chansen att visa sin starkt kritiserade film, skriver The Independet UK. Anledningen till att holländaren ålades inreseförbud var att hans besök kunde skapa spänningar i landet som skulle kunna vara en fara för både Wilders själv och även för allmänheten.

Inbjuden av högerpopulister

Wilders som hade blivit inbjuden av populistiska UK Indipendence party (UKIP) beskrev beslutet som "svagt och fegt". UKIP har dock förklarat att filmen kommer att visas även om inte Wilders kan närvara i samband med visningen. "Fitna" har tidigare visats i det danska folketinget.

Muslimsk organisation protesterar

Det är inte bara Wilders meningsfränder som har protesterat mot beslutet att neka honom inträde i Storbritannien. Den muslimska organisationen Quilliam Foundation skriver i ett pressmeddelande att bemötandet av holländaren är ett dåligt tillvägagångssätt. Organisationen menar att Wilders istället bör utmanas med argument.

Åtalad för hets mot folk grupp

Wilders har fått utstå en massiv kritik för sin film. I filmen framställs muslimer som våldsamma och kopplas samman med bland annat bombningarna av World trade center. Wilders åtalades nyligen för hets mot folkgrupp i Holland då han ansågs ha gjort sig skyldig till uppviglande och diskriminerande uttalanden om muslimer.