Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen meddelades att Sverigedemokraterna kommer att ingå i gruppen EFD i Europaparlamentet med det engelska UKIP och italienska Beppe Grillos parti, Femstjärnan. I Gruppen ingår även litauiska nationalkonservativa Ordning och Rättvisa, tjeckiska Svobodni, lettiska ZZS och en enskild ledamot som lämnat franska Front National.

I England har UKIP:s val av allierade skapat uppmärksamhet och då är det framför allt samarbetet med Sverigedemokraterna medierna reagerat på. De brittiska läsarna får ta del av sverigedemokraters rasistiska uttalanden och partiets historia. Den engelska tidningen The Guardian skriver att UKIP allierar sig med högerextremister och lyfter fram att det i Sverigedemokraternas första styrelse satt flera personer med bakgrund inom nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen. Tidningen rapporterar också om att det i Sverigedemokraternas barndom var vanligt med nazistuniformer på partimöten.

Även händelser som inträffat mer nyligen rapporterar Guardian om. Ett exempel är den så kallade järnrörsskandalen partitoppar beväpnat sig med järnrör i centrala Stockholm. Den engelska tidningen Politics rapporterar om Marie Stensby, tidigare suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, som på en hatsajt skrev att hon hoppas att ensamkommande flyktingbarn "svälter sig själva till döds."
En brittisk liberaldemokrat säger till Guardian att UKIP hänger i Europaparlamentet med "drägget från extremhögern".

UKIP:s partiledare Nigel Farage bedyrar för den engelska pressen att han försäkrat sig om att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren "distanserat sig från sitt partis extrema förflutna".

De två har undertecknat ett brev med rubriken "Vi erkänner och lär oss av våra misstag".