Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En kartläggning av hatbrott som Stockholmspolisen presenterade på måndagen avslöjar att hatbrott begås i högre utsträckning än vad tidigare undersökningar visat. Från 13 februari till 9 maj 2004 anmäldes i City polismästardistrikt 253 brott som kunde tänkas ha hatbrottsmotiv.

- Jag blev inte förvånad över resultatet, eftersom det inte fanns någon tidigare undersökning att jämföra med. Ingen undersökning har gjorts på det här sättet förut, säger Ulla Wittrock, den statistiker på Stockholmspolisen som skrivit rapporten.

För att minska mörkertalet kring hatbrott använde polisen en ny metod i anmälningssystemet. När vissa typer av brott anmäldes ”frågade” datorsystemet om brottet kunde tänkas ha rasistiska, främlingsfientliga eller homofobiska motiv.

Resultatet visar att de vanligaste brotten med hatmotiv är misshandel och olaga hot. Av de 253 anmälda brotten var 107 misshandel.

Kartläggningen är en del av ett pågående projekt som Stockholmspolisen driver för att öka kunskapen kring och synliggöra hatbrott.

- Vi ska titta närmare på anmälningarna vi hittade, men vi vet inte när, säger Ulla Wittrock.

Ämnen i artikeln