Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rydén har mångåriga kontakter med den internationella nazirörelsen, men är i Sverige mest känd för att ha avverkat medlemskap i de flesta högerextrema grupper. Han har sedan början av 1980-talet bland annat varit aktiv i Demokratisk Allians, Nordiska Rikspartiet, Bevara Sverige Svenskt, Nationaldemokratiska Partiet och Sverigedemokraterna, samt figurerat som skribent i nazitidningen Vit rebell, som senare bytte namn till Storm och blev organ för Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Han har också genom åren bildat ett antal enmansgrupper med fantasifulla namn som Västerländska Motståndsrörelsen, Imperium och Konservativt Forum.

Startade Kreativistens Kyrka

I början av 1980-talet korresponderade Rydén med Ben Klassen, ledare för den rasistiska pseudoreligionen Church of the Creator (CotC) i USA. 1988 återupptogs kontakten. Genom livstidsdömde terroristen David Lane fick han kontakt med »pastor« Kelly i CotC:s avdelning i Corona, New York, och kort därefter startade Rydén en svensk sektion, Kreativistens Kyrka (KK).

1990 dömdes han till fängelse i tre månader för hets mot folkgrupp efter att ha spridit antisemitiskt och rasistiskt propagandamaterial. Straffet avtjänades lustigt nog delvis i sällskap med Ahmed Rami, som också satt inburad för antisemitisk propaganda i Radio Islam. Efter en splittring inom den amerikanska moderkyrkan 1993 lanserade han den fristående kreativistgruppen De Vries-Institutet som han leder än idag.

Rydén har aldrig imponerat på nazismens aktivistkader, men hans idoga flit och breda internationella kontakter har gett honom ett visst mått av ideologiskt inflytande bland ledargarnityret. Varför han nu blivit utsedd att leda Hembygdspartiet återstår att se, liksom hur lång tid det kommer att dröja innan partiet splittras.

Abhoppade sverigedemokrater

Partiet har några hundra medlemmar, många rekryterade bland avhoppare från Sverigedemokraterna, och planerar att ställa upp i ett 15-tal kommuner i valet 1998.

Sedan starten 1995 har HbP på en gång profilerat sig som ett forum för både gatumilitanter och rasister i akademiska kretsar, samtidigt som man hoppas skapa en respektabel image för att »attrahera landsbygdens medelklass«.

© Expo 1996
(Expo nr 4/5 - 1996)