Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den före detta moderata riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas toppnamn i Malmö, Sten Andersson, skriver i ett internt mejl till partistyrelsens ledamöter som Expo tagit del av:

”Kommer detta ut, vilket inte går att uteslutas, är valrörelsen körd för vår del. Att ledande inom SD, alltså Rinderheim, deltager på i möten med ND:s Marc vittnar om att omdömesheten är total då – all – form av samarbete med nämnda sekt är helt förödande för oss i vår kamp att skapa trovärdighet.”

”Nazi-influerat”
Johan Rinderheim är första namn till Stockholms läns landsting och sitter även i Nynäshamns kommunfullmäktige för partiet. Marc Abramsson är partiorganisatör för Nationaldemokraterna och avtjänade förra året ett fängelsestraff för våldsamt upplopp i samband med att nazister attackerade Pride-tåget i Stockholm 2004.

Nationaldemokraterna beskrevs nyligen av Sverigedemokraterna som ett ”nazi-influerat” parti.

Det var i början av maj som Sverigedemokraterna träffade representanter för Nationaldemokraterna för att diskutera hur partierna undviker att ställa upp i samma kommuner och därmed konkurrera med varandra om de främlingsfientliga rösterna. Men mötet som var tänkt att gagna partiet leder nu till stora interna motsättningar.

Flera uteslutningar
Under senaste åren har Sverigedemokraterna kantats av interna konflikter och flera uteslutningar har skett mot partiveteraner. Bland annat för samröre med Nationaldemokraterna.
Uteslutningarna har varit en del av Sverigedemokraternas kamp att tvätta bort sin extremiststämpel. Nu riskerar Johan Rinderheim, en av Sverigedemokraternas grundare, ideologer tillika riksdagskandidat också att uteslutas ur partiet.

”Att diskutera uppdelning av kommuner vid ett val med företrädare för ett parti som – av alla vill oss mest illa – måste, enligt min åsikt, vara ett solklart rött kort, dvs skäl för uteslutning och detta särskilt om aktuell person ljuger om agerandet. Hur annan en sådan reaktion ser ut om saken blir offentlig kan jag inte förstå!”, skriver Sten Andersson till partistyrelsen och får medhåll av Sverigedemokratisk Ungdoms Ordförande Martin Kinnunen.

Avgörs under Almedalsveckan
På mötet med Nationaldemokraterna ska, enligt Sverigedemokraternas interna utredning, även Niclas Carlberg och Gunnar Johannesson ha varit närvarande. Dessa två har varit mycket aktiva inom partiets Stockholmsavdelning och kandiderar i såväl kommunal- som landstingsvalet.

De sverigedemokrater som deltog på mötet med nationaldemokrater kommer få sitt vidare öde inom partiet avgjort på partistyrelsens möte den femte juli i Visby.

- Om uppgifterna stämmer är det naturligtvis väldigt omdömeslöst men just nu ser jag ingenting som tyder på att det skulle vara sant, säger Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson till Expo.se.

I övrigt vill han inte ge några kommentarer om mötet.
Frågan om Johan Rinderhems möte med Marc Abramsson är känslig. I den mejlkorrespondens mellan partistyrelsens ledamöter som Expo tagit del av bryter Jimmie Åkesson diskussionen med orden: "Nu lägger vi ner den här diskussionen bums!".

Han fortsätter:

"Den som vill diskutera saken i PS kommer att få möjlighet att göra det i samband med sammanträdet i Visby 5 juli. Tills vidare hanterar VU ärendet"

I Sverigedemokraternas VU, Verkställande utskottet, sitter förutom Jimmie Åkesson också Björn Söder, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Arnold Boström.

Mikael Ekman
Kajsa Lindohf
Daniel Olsson