Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anti-Defamation League, ADL, kartlägger årligen antalet mord som utförts av personer kopplade till extrema miljöer i USA.

År 2018 skakades USA av flera högerextrema dåd. Den 27 oktober stormade Robert Bowers en synagoga i Pittsburgh, enligt vittnesmål skrek han ”alla judar måste dö” samtidigt som han öppnade eld.

Elva personer dödades. På sociala medier hade Robert Bowers gett uttryck för brinnande antisemtism och han var anhängare av konspirationsteorin att judar är ansvariga för invandring i syfte att utplåna vita.

Skolmassaker

Förra året inträffade även skolmassakern på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida. 17 personer dödades. Skytten Nikolas Cruz motiv är inte klarlagt, men Cruz var en konsument av vit makt-propaganda och gav uttryck för hat mot judar, afroamerikaner och hbt-personer. Han hade även ristat in hakkors på magasinen som han använde när han sköt ihjäl studenterna.

Våld är en integrerad del i extremist-miljöer

ADL skriver i sin rapport att det finns en poäng med att redovisa mord som begåtts av ideologiska extremister även om motivet för dådet är oklart. Dels, skriver ADL, kan det vara svårt att få reda på ett exakt motiv för en handling och dels är det viktigt att belysa att våldsamma personer ofta söker sig till extremistmiljöer.

Det är gemensamt för alla terrorist- eller extremiströrelser att aktivister begår såväl ideologiska som icke-ideologiska brott. Det är en del av hotet som de utgör mot samhället, menar ADL.

Antalet högerextrema mord i USA ökade under 2018 med 35 procent jämfört med 2017. Den högerextrema miljön stod för 78 procent av alla mord kopplade till extremistmiljöer. Radikala islamister stod för två procent.