Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Orten Tröglitz, söder om Leipzig, förbereder sig för att ta emot 40 asylsökande. Något som lett till omfattande protester, understödda av det högerextrema partiet NPD. Stämningen har blivit hotfull och efter att högerextremister utlyste demonstrationer nära borgmästaren Markus Nierths hem i förra månaden avgick han på grund av hotbilden.

Natten till lördag brändes byggnaden ned där asylsökanden skulle bo. Åklagare och polis har bekräftat att fynd tyder på att branden var anlagd. Ingen skadades eftersom asylsökanden ännu inte flyttat in. Händelsen i Tröglitz har mött fördömanden.

– Detta är ett avskyvärt dåd som omedelbart bör lösas och gärningsmännen sättas i fängelse, sa inrikesminister Thomas de Maiziere, rapporterar Anodolu Agency.

Justitieministern Heiko Mass beskriver en oroande situation i landet. I söndags skrev han på Twitter: "Den bittra sanningen är att Tröglitz bara är toppen av ett isberg. Under 2015 har vi redan sett 20 attacker mot flyktingförläggningar".

Mass skrev även: "De många rasistiska attackerna i 2015 visar att vi aldrig kan sluta försvara vår demokrati mot extremisters hetskampanjer".

I Tyskland pågår en diskussion om att förbjuda NPD, eftersom nazistiska organisationer är olagliga i landet. 2003 gjordes ett försök att förbjuda partiet. Det misslyckades efter att det avslöjades att den tyska säkerhetspolisen hade infiltratörer högt upp i NPD, som till viss del hade producerat material som användes som bevis mot partiet. I 2013 inleddes ett nytt försök att förbjuda partiet.

Den federala domstolen i den tyska staden Karlsruhe vill ha nya bevis presenterade senast den 15 maj för att gå vidare med ärendet, rapporterar Deutsche Welle.

Händelserna Tröglitz har gett nytt bränsle åt debatten.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att övertyga domarna den här gången, säger inrikesministern Ralf Jäger i förbundslandet Nordrhein-Westfalen till nyhetsbyrån DPA.

– NPD står för basen av nazistiskt våld och sprider hat mot utlänningar, fortsatte han.

NPD har ett mandat i Europaparlamentet och några regionala mandat.

På senare tid har rasistisk mobilisering skakat Tyskland i flera städer. Inte minst med den antimuslimska rörelsen PEGIDA som i städerna Dresden, Köln och Hannover samlat tusentals till återkommande protester. Samtidigt har antirasistiska initiativ för att mobilisera för öppenhet och mot rasism varit framgångsrika. Efter mordbranden i Tröglitz gick 3000 personer ut på gatan för ett öppet Tyskland.

Ämnen i artikeln