Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ingen officiell lista över observatörernas namn eller partitillhörighet har släppts av det lokala styret på Krim. Den statligt finansierade nyhetskanalen Russia Today rapporterade dock på söndagen att de inbjudna observatörerna inte kunnat vittna om några oegentligheter kring valprocessen. Folkomröstningen skall förflutit utan några incidenter och haft ett högt valdeltagande. Många av observatörerna uppger att omröstningen varit tillförlitlig och att utgången bör respekteras, rapporterar Russia Today. Nyhetskanalen understryker även att bland dem som bevakade omröstningen fanns EU-parlamentariker, folkvalda representanter från nationella församlingar i Europa, sakkunniga i internationell rätt samt människorättsaktivister. Uppgifter om vilka partier som observatörerna företräder utelämnas emellertid i kanalens rapportering. Expo Idag kan visa att många av observatörer är kopplade till den europeiska extremhögern.

På plats i Krim fanns den bulgariska parlamentarikern Pavel Chernev som tidigare suttit som viceordförande för det högerextrema partiet Ataka. Om söndagens folkomröstning säger han att "organisationen och förfarandet är till 100 procent i linje med europeisk standard". 2011 ställde han upp i det bulgariska presidentvalet Partiet för folket av nationen. Chernev har också representerat den antimuslimska så kallade counterjihadistiska rörelsen Stop Islamisation of Europe (SIOE) i Bulgarien och var en av talarna på den antimuslimska demonstrationen i Århus 2012.

Srdja Trifkovic som är utrikesredaktör för den paleokonservativa amerikanska magasinet Chronicles var med och bevakade folkomröstningen. Trifkovic har kopplingar till 1990-talets serbiska nationaliströrelse. Enligt egen utsago var han inofficiell talesperson för Republika Srbska mellan 1993-1995. Vid flera tillfällen har han förnekat att folkmordet i Srebrenica ägt rum. Trifkovic är en inflytelserik person inom den antimuslimska counterjihad-rörelsen och har beskrivit den muslimska närvaron på Balkan som ett hot.

Flera EU-parlamentariker från österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang, ungerska Jobbik och franska Front National ska också varit på plats. Belá Kovács från det högerextrema ungerska partiet Jobbik, ett parti som frekvent sprider antisemitism och där företrädare förnekat Förintelsen i ungerska parlamentet, menar omröstningen levde upp till internationell standard.

Expo har tidigare rapporterat att Front National välkomnat folkomröstningen och även bjudits in som observatörer. Partiets utrikespolitiska talesman Aymeric Chauprade uppger att omröstningen har legitimitet i en dubbel bemärkelse. Både historisk och politisk. De som har röstat upplever sig i hjärtat och genom historien vara ryssar. Vi talar om ett demokratiskt val och vi talar om ett demokratiskt parlament, säger Chauprade.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) valde att inte skicka några observatörer till folkomröstningen eftersom den strider mot Ukrainas konstitution. Under gårdagen fördömde EU:s utrikesministrar genomförandet folkomröstningen med samma motivering.