Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I den lilla staden Barrow-in-Furness i nordvästra England gick förra veckan lokalbor ut för att protestera mot att en kvinna gripits av polis bara dagar efter att hon på sociala medier beskrivit att hon utsatts för trafficking och övergrepp av ett ”asiatiskt gäng”, rapporterar The Guardian.

Hon greps med anledning av tidigare händelser och står nu åtalad för sju fall av falsk tillvitelse, för att ha förfalskat bevis under perioden 2017 till 2019.

Polisen i distriktet hävdar att de tillsammans med den nationella enhet som utreder organiserad brottslighet, NCA, utrett tidigare anklagelser från kvinnan i över ett år. De har inte hittat några bevis för att det ska finnas ett organiserat asiatiskt gäng i staden som utsätter kvinnor för övergrepp. Samtidigt meddelar polisen att de tar kvinnans senaste uppgifter på allvar och utreder även dessa.

Gripandet av kvinnan har lett till protester och hot. I staden har till exempel ägare av indiska restauranger utsatts för dödshot efter anklagleser om sexuella övergrepp.

Över 18 000 personer har skrivit på ett uppropp med krav på att polisutredningen ska tas över av en oberoende polismyndighet och NCA, rapporterar BBC. Över 100 000 kronor har också samlats in till kvinnans försvar.

Politiker och polisen manar nu till lugn. I ett pressmeddelande skriver polisen att det pågår en utredning och att de därför inte kan gå ut med all information.

Kvinnans familj fördömer rasism

Oron för att oroligheter ska blossa upp har ökat efter att högerextremisten Tommy Robinson, som tidigare ledde antimuslimska English Defence League, begett sig till Barrow. Robinson som egentligen heter Stephen Yaxley-Lennon rapporteras ha deltagit i en manifestation, rapporterar BBC. Till polisen ska Robinson ha hävdat att han är journalist och på plats för att granska fallet.

En av de som fördömer Tommy Robinsons närvaro i staden är en familjemedlem till den misstänkta kvinnan.

”Vi har hört rykten om att Tommy Robinson är i staden. Vi vill tydliggöra att detta inte har någonting att göra med oss och vi vill inte ha honom inblandad. Vi är en fredlig familj som fördömer alla former av rasism. Vi vädjar om lugn för de goda invånarna i Barrow”, rapporterar The Guardian som inte namnger familjemedlemmen.

Tommy Robinson har även tidigare exploaterat brittiska rättsfall. 2018 fängslades Robinson för domstolstrots efter att han filmat och livestreamat en rättegångsprocess. Det kan vara olagligt i Storbrittaninen eftersom det anses kunna påverka juryn.