Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Reglerna i Europaparlamentet säger att det krävs minst 19 ledamöter från fem olika länder för att bilda en ny politisk grupp. Kraven är nu uppfyllda efter att sex nya ledamöter anslutit sig till parlamentet efter Bulgariens och Rumäniens inträde i EU.

Den högerextrema gruppen "Identitet, Tradition, Suveränitet", som tillkännages på måndag, väntas bestå av 20 ledamöter från fem länder. Majoriteten av medlemmarna kommer från franska Front National och Storrumänska partiet, Partidul România Mare, som tillsammans har 13 ledamöter.

Enligt brittiska BBC kommer gruppen att styras av det franska partiet Front Nationals generalsekreterare Bruno Gollnisch, som väntar åtal för ha ifrågasatt förekomsten av gaskammare i koncentrationslägren under andra världskriget.

Planerna har funnits länge

Planerna att bilda en gemensam grupp för extremhögern i Europaparlamentet är inte ny. I oktober förra året var diskussionen mellan partierna i full gång. Bruno Gollnisch sa då att de planerade att bilda en politisk grupp i slutet av 2006 eller tidigt 2007.

Man hade även tankar kring "mini-politiskt program". Något som Frank Vanhecke, ledare för Vlams belang, berättade om för den oberoende nyhetstjänsten EUobserver.

Bland de tänkbara punkter som han radade upp fanns:

- ett erkännande av den kulturella mångfalden som faktor för Europas rikedom

- motstånd till ett turkiskt EU-medlemskap

- ett erkännande av "traditionella värden", baserade på "det judisk-kristna arvet i Europa"

- bevarande av "den europeiska identiteten"

2001 försökte Lega Nord, Vlaams belang, som då hette Vlaams blok, och Front national få till ett samarbete. Något som EU-domstolen avslog eftersom man menade att det saknades politisk substans.

Utvecklingen orsakar bekymmer

Europaminister Cecilia Malmström (fp) säger till Expo att EU kommer att få leva med högerextremister under en tid framöver och att man nu passerat en tröskel.

- Flera av de här partierna har funnits i Europaparlamentet tidigare, men först nu har de en plattform att arbeta från. De har gått från att vara marginaliserade till att bli en formell grupp som får ta del av systemet, säger hon.

Enligt Cecilia Malmström kommer "Identitet, Tradition, Suveränitet" att använda sitt politiska inflytande till att stärka andra partier med liknande åsikter internationellt.

- Vi har ett jätteansvar nu. Kanske har vi väntat lite för länge, men det är dags att ta debatten. Vi ska inte tiga ihjäl dem och inte backa.

Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för vänsterpartiet, är även hon oroad över utvecklingen. Genom bildandet av en politisk grupp får parlamentarikerna ekonomiskt stöd och garanterad talartid.

- Vi kommer att göra allt vi kan för att isolera dem politiskt. Men EU har oerhört generösa regler för de politiska grupperna, så de främlingsfientliga krafterna får ytterligare möjligheter, säger Eva- Britt Svensson till Expo.

Högerextrem samling

Övriga medlemmar utgörs av tre personer från belgiska Vlaams Belang, två italienare, varav en är Benito Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini. Det bulgariska partiet Ataka är representerat av en ledamot, vilket också gäller för Österrikes Bündnis Zukunft Österreisch.

Storbritannien är representerat av en icke-partiansluten ledamot.

FAKTA:

FRONT NATIONAL, Frankrike. Front National är ett av de största och mest inflytelserika högerextrema partierna i Europa. Partiet grundades 1972 av den franske före detta fallskärmsjägaren Jean-Marie Le Pen med det italienska fascistpartiet MSI som modell. Det franska presidentvalet 2002 förvånade många när Le Pen fick 4, 8 miljoner röster och därmed tog sig vidare till sista valomgången, där han förlorade mot den sittande presidenten Chirac.

ATAKA, Bulgarien. Ataka, eller Attackpartiet på svenska, bildades två månader innan det Bulgariska parlamentsvalet i juni 2005 i ett försök att samla landets nationalistiska väljare i ett parti. Partiet, som är en sammanslagning av fyra andra partier på den yttersta högerkanten i bulgarisk politik, har genomfört uppmärksammade kampanjer mot landets romska minoritet. Ledare är TV-profilen Volen Siderov, som i Bulgarien är allmänt känd som rasist och antisemit.

AZIONE SOCIALE, Italien. Azione Sociale bildades år 2003, när Alessandra Mussolini, barnbarn till Benito Mussolini, hoppade av Alleanza Nationale i protest mot att partiledaren Gianfranco Fini under en resa till Israel kallat fascismen för "absolut ond" i ursäkt för Italiens roll i andra världskriget. Mussolini själv har i en TV- intervju sagt att hon är "stolt över att vara fascist". Partiet vill skriva in kristendomen i den europeiska konstitutionen, förbjuda invandring, försvara traditionella familjevärderingar och bevara den nationella identiteten.

FREIHEITLICHE PARTEI ÖSTERREICHS (FPÖ), Österrike Österrikiska Frihetspartiet bildades 1956 av personer med ett förflutet i det österrikiska nazistpartiet under mellankrigsåren. 1986 blev Jörgen Haider partiledare. Den största framgången var valet 1999 då FPÖ fick 26,9 procent av rösterna och partiet bildade regering tillsammans med det konservativa högerpartiet. Interna motsättningar gjorde att Haider lämnade partiledarposten i april 2005 och bildade sitt utbrytarparti Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ. Partiledarposten övertogs av Heinz-Christian Strache. FPÖ motsätter sig ett Turkiskt inträde i EU och har profilerat sig som ett EU-kritiskt, invandrarfientligt missnöjesparti.

VLAAMS BELANG, Belgien. Vlaams Belang är det nya namnet på det tidigare Vlaams Blok, som upplöstes 2004 efter att en domstol bland annat konstaterat att partiets krav på utvisning av alla icke- européer från Belgien stred mot landets grundlag. Ett av Vlaams Belangs mål är att skapa självständighet för de delar av norra Belgen där holländska är största språk.

PARTIDUL ROMÂNIA MARE, Rumänien. PMR är ett ultranationalistiskt parti i det rumänska parlamentet under ledning av grundaren Corneliu Vadim Tudor. Sedan bildandet 1991 har partiets mål varit ett Storrumänien, som innefattar alla områden där en majoritet av befolkning talar rumänska. Politiken har beskrivits som främlingsfientlig, homofobisk och antisemitisk. Mycket av PMR:s propaganda har handlat om att sprida konspirationsteorier om Rumäniens minoritet av etniska ungrare.

Johannes Jakobsson