Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen i Charlottesville 2017 gick under namnet Unite the Right. Den samlade hela den spretiga amerikanska extremhögern. Även svenska aktivister som Daniel Friberg och Christoffer Dulny, före detta politiker och riksdagstjänsteman hos Sverigedemokraterna, var på plats för att protestera mot ett beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee.

Demonstrationen blev våldsam. 32-åriga Heather Heyer dödades och ett 20-tal skadades när vit makt-aktivisten James Fields körde sin bil rakt in i en antifascistisk motdemonstration.

På tisdagen meddelade en domstol att 17 högerextrema aktörer, tolv personer och fem organisationer, ska betala mer än 230 miljoner kronor i skadestånd för våldet som utbröt under demonstrationen, rapporterar AP.

En av dem som dömdes är Richard Spencer, som varit en ledargestalt inom den så kallat Alt-right-rörelsen. Han har efter domen sagt att han ska överklaga beslutet och att domen har som syfte att försätta honom och de andra dömda i konkurs, rapporterar AP. De dömda hänvisar till att de endast använt sig av sin yttrandefrihet.

Roberta Kaplan, advokat på målsägandesidan, menar att domen är viktig och att den sänder ett budskap om att rasistiskt våld och hat inte hör hemma i USA .

– Ingen kommer mer att kunna ta våldet ut på gatorna i Charlottesville, Virginia. Aldrig någonsin igen eftersom de nu vet vad som händer om de gör det, säger hon, rapporterar TT.

Jonathan Greenblatt, vd på den amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League, säger i ett uttalande att domen är välkommen.

– Den här domen gör det tydligt att de som organiserar och sprider dödligt hat ska hållas ansvariga, säger han.

Rättsprocessen efter demonstrationen har pågått under flera år. Tidigare har James Fields dömts för mord och andra vit makt-aktivister har dömts för bland annat misshandel.