Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Härligt att läsa om motståndet mot flyktingförläggningen i Vallentuna. Det finns uppenbarligen kraft kvar hos oss vallentunabor", skriver Patrik Forsén, som är en av grundarna till den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom.

Det kommunala vårdbolaget Vårljus AB köpte i februari en fastighet där kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. I måndags upptäckte hantverkare som kom till fastigheten att den var nedklottrad och att ägg kastas på fastigheten. I onsdags hade någon borrat ett hål genom balkongdörren och sprutat in vatten i huset, vilket leder till att invigningen försenas. Samtidigt har socialförvaltningen tagit emot telefonsamtal och mejl med anledning av boendet.

– Man har sagt att man ska försöka se till att göra livet så svårt som möjligt för de som kommer, säger Socialnämndens ordförande i Vallentuna Gunnel Orselius – Dahl till Svenska Dagbladet.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning, men har inga misstänkta i dagsläget. Polisen ser det dock som sannolikt att vandalismen är kopplad till att fastigheten ska bli ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Den kopplingen gör även flera högerextremister som hyllar vandalismen. En populär sajt på internet för högerextremister uppmärksammar händelsen i Vallentuna under rubriken "Svenskar slår tillbaka: Förstörde flyktingboende för 'ensamkommande flyktingbarn´ "

Nazisten Magnus Söderman, ledare för tankesmedjan Nordengruppen och en ledande gestalt inom den nazistiska rörelsen, skriver gillande på Twitter att "svenskar kan ryta tillbaka". Han drar även paralleller till 1990-talet och avslutar med "Glöm inte heller Vännäs". I vännäs samlades 2009 en mobb på över 40 personer utanför två flyktingfamiljers hus. Mobben kastade sten genom fönstren. I ett av husen bodde en barnfamilj där det yngsta barnet var sex år. Mobben drog även runt och hotade arabisktalande flyktingar. Kommunen tvingades evakuera 46 personer med utländsk bakgrund på grund av den aggressiva stämningen.

På Facebook har det bildats en grupp som sprids av Nordisk Ungdom och Patrik Forsén, med namnet "Vi som är emot flyktingboendet i Vallentuna". Gruppen påstår sig representera boende i Vallentuna. Moderatorn för gruppen menar att "Vandalisering självklart aldrig är okej, men ibland kokar det över". På gruppen uppmanas även till protester utanför byggnaden men "inom lagens ramar".

Ämnen i artikeln