Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Konferensen i Riga blir en uppföljare till den sammankomst som Watchmen on the Walls arrangerade tillsammans med kyrkan New Generation Church i Seattle, USA, i slutet av oktober. Där talade bland annat Scott Lively och New Generation Church-ledaren Alexey Ledyaev.

Scott Lively har skrivit skrivit boken "The pink swastiska" som argumenterar att Hitler var gay och det var att homosexuella som låg bakom Förintelsen.

- Allt vi strävar efter är att skydda samhället enligt de tio budorden. Vi är redo att hjälpa homosexuella personer att bli botade från sin sjukdom, sa han bland annat på konferensen.

Kyrkoledaren Alexey Ledyaev, även han författare, varnade i boken "New world order" att den våg av homosexualitet som vi nu upplever kommer följas av något ännu värre – islamisering. På konferensen talade han om hur media hjälpt Watchmen att öka sitt stöd.

- Vårt antal ökar hela tiden, och nästa år tror jag Watchmen kommer att få ännu större stöd, sa Alexey Ledyaev.

Kända för våldsamheter

Watchmen on the Walls, som sponsras av New Generation Church, har på senare tid gjort sig kända för att ligga bakom flera våldsdåd mot homosexuella i USA. Bland annat har Hatewatch rapporterat att en 26-årig homosexuell man misshandlades till döds i början av juli i år av personer med kopplingar till organisationen.

Organisationen har starka kopplingar till länder i Östeuropa, och har, enligt Hatewatch, fått ett stort tillskott av medlemmar genom ryska medborgare som invandrat till USA.

World Congress of Families är en amerikansk rörelse med starka kopplingar till den invandringskritiska organisationen Federation for American Immigrant reform som tidigare jämfört invandrare med bakterier. Don Feder, som ska företräda organisationen i Riga, menar att gayrättsaktivister i USA vill få Salt Lake City att se ut som San Francisco på en lördagkväll, skriver Hatewatch.

Till skillnad från Seattle, där endast ett 150-tal personer besökte konferensen, väntar arrangörerna uppemot 5000 besökare i Riga