Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nationaldemokraterna har 2002 bedrivit en intensiv valkampanj. Resultatet är fyra kommunala mandat, två i Haninge och två i Södertälje. Vägen till fullmäktige har kantats av skrämselpropaganda, hot och trakasserier. Allt i god nationaldemokratisk anda.

Under valrörelsen 1998 bedrev Sverigedemokraterna (SD) i Haninge en hätsk och aggressiv valkampanj. Lokala politiker svartmålades och trakasserades. Kampanjen gav till slut resultat och partiet fick två mandat i kommunen – SD:s dittills största framgång.

Mannen bakom kampanjen 1998 var Tor Paulsson, numera partiorganisatör för det konkurrerande Nationaldemokraterna (ND) – ett parti som betraktar SD som huvudfienden och som allt mer består kända nazister. Paulsson uteslöts ur SD under sommaren 2001 tillsammans med Anders Steen, en av SD:s kommunledamöter i Haninge.

I årets valrörelse har ND, med Tor Paulsson i täten, fortsatt med samma taktik som gav SD mandat för fyra år sedan. Receptet är massiva flygbladskampanjer med vulgär hatpropaganda och att piska ut aktivisterna i ständiga demonstrationer och gatuaktioner. Det fungerade också denna gång. ND vann fyra kommunala mandat varav två i Södertälje och två i det hårt prövade Haninge.

Chock i Södertälje

I Södertälje fick partiet sina mandat efter intensivt vardagskampanjande. I början av augusti höll partiet dessutom en stor manifestation.

Som alltid bygger det nationaldemokratiska budskapet på att skapa hatstämningar och misstänksamhet mot invandrare.

Södertälje har en stor invandrarbefolkning som varit etablerad sedan många decennier; ND försöker ge sken av att invandrare står bakom brottsligheten och lyfter fram brottsfall där någon invandrare varit inblandad. Susanne Bergström, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje är chockad över att ND kom in i kommunen.

– Jag har sett deras affischer och hört att de delar ut flygblad. De är ju demokratiskt valda och har sina platser i kommunen, men vi behöver ju inte samarbeta med dem för det. Det tänker vi inte göra, förklarar hon.

De två invalda ND-representanterna i Södertälje är 23-årige Fredrik Bergman och 51-årige Hans Pettersson.

Hot och kravaller

I Haninge, som sedan splittringen är ett av ND:s viktigaste fästen, har valrörelsen präglats av trakasserier och hot. Under sommaren blev stämningen allt mer hätsk och i juli polisanmäldes ND:s organisatör Tor Paulsson för att ha hotat en politisk motståndare från Rättvisepartiet Socialisterna.

Några dagar före valet nådde den hotfulla stämningen kokpunkten. Rättvisepartiet hade då arrangerat en demonstration mot ND. När demonstrationståget gick genom en tunnel i centrala Haninge bröt sig ett 40-tal nationaldemokrater och skinnskallar in i tåget för att starta bråk. Tumult uppstod och till slut lyckades polisen föra bort nationaldemokraterna.

Tor Paulsson polisanmäldes ytterligare en gång. Kvällen efter demonstrationen satt han enligt anmälaren i en bil utanför Rättvisepartiets lokal där han ska han ha format sin hand till en pistol och låtsats avfyra ett skott.

Begravningsblommor med posten

Den nyvalde riksdagsledamoten och antirasisten Gustaf Fridolin (mp), också han bosatt i Haninge, var talare på den antirasistiska demonstration som överfölls av ND:s skinnskallar.
Han har flera gånger gjort klart att han är antirasist, vilket han har fått betala för. Han har fått hotbrev och sin ytterdörrar nerklottrad med hakkors 3 gånger. En gång har han till och med fått begravningsblommor hemskickade till sig.

– Jag tror att detta är resultatet av att det finns partier som sätter invandrare mot svenskar, och att deras argument mer och mer accepteras.

– Stämningen har förändrats. Det märks när man pratar med politiker här. Det är många som fått hot. Det är en märklig politisk situation när jag till exempel inte kan gå på Haningedagarna utan att bli fotograferad av Nationaldemokrater.

Ett nytt hatobjekt

En av de som fått stå ut med mest trakasserier i Haninge är socialdemokraten Staffan Holmberg. I somras meddelade han att han skulle sluta med politiken. Ett av de starkaste skälen var just att han under lång tid blivit utsatt för trakasserier. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir nu Pelle Svensson. Han blev ledsen när han fick reda på att ND kom in i kommunen.

– Det är tråkigt, för det drar med sig en massa oroligheter. Vi trodde att splittringen skulle försvaga dem. Folk är bedrövade. Många trodde att de inte skulle komma in.

Pelle Svensson vet att det kan vara hårt att vara politiker i Haninge. Både hans föregångare och folkpartisten John Glas har fått utstå allehanda lögner hot och trakasserier.

– Det är klart att man funderar lite på hur det kan bli. Men jag kommer aldrig hålla tyst.
Efter valet ska partierna i Haninge samlas för att gå genom hur de ska agera.

– Det finns inget parti som vill samarbeta med dem, konstaterar Svensson.

SD osynliga

Han tror att det finns flera anledningar till att ND har kommit in i Haninge.

– Vi hade en djup kris i början av 1990-talet som tog väldigt hårt och utvecklade en jordmån för missnöjesröster. Vi har också haft en svag opposition.

Under tiden från förra valet har Nationaldemokraternas största konkurrenter Sverigedemokraterna varit så gott som osynliga i Haninge. Samtliga aktivister i Haninge gick i och med splittringen över till ND. Samma sak gäller i Södertälje, där har ND varit det aktiva partiet. De två orter där ND har kommit in är där de har satsat hårdast och där SD har märkts minst.

Besvikelse i Mölndal

Förutom Södertälje och Haninge misslyckades ND. I Mölndal, där partiet har en stark aktivistkader, tog SD två mandat medan ND hamnade utanför fullmäktige.

Partiet satsade också hårt på valet i Norrtälje, där man var nära att komma in med ett mandat. Strategin var att exploatera en gruppvåldtäkt i sin propaganda. Det ledde till uppmärksamhet i media. Partiet tystnade dock snabbt när det visade sig att flera av de personer de hängt ut som våldtäktsmän senare friades.

Inga kommentarer

När Expo ringer upp ND för en kommentar till valresultatet och partiets radikalisering meddelar partisekreteraren Vavra Suk att partiet inte vill lämna några kommentarer överhuvudtaget.

Daniel Poohl