Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var för två år sedan som imamen höll det tal på torget i Helsingborg som han nu åtalas för. Vid tillfället arbetade han i för en moské i Helsingborg och var inbjuden till en manifestation som svenska-palestinska centret anordnade mot att Israel begränsat möjligheten att komma in till al Aqsa-moskén i Jerusalem. Imamen åtalas för att ha spridit antisemitiska föreställningar om judar, som enligt mannen ska ha ”lurat” flera folkslag och att vara ”apornas och svinens avkommor”, rapporterar Kvällsposten. 

Flera polisanmälningar kom in mot talet och en av dem som anmälde var judiska församlingen i Helsingborg. Talet fick även kritik av imamen Salahuddin Barakat vid Islamakademin i Malmö som menade att han har förståelse för sympatier för ”palestinska saken”, men att det är olyckligt när man använder ett språk som är antisemitiskt.  

Imamen har i polisförhör sagt att han är ”ångerfull” och att hans tal ska ha ”uppfattats fel”. Efter att hans uttalanden uppmärksammades gick imamen ut i ett pressmeddelande där han skrev att han beklagade sitt språkbruk och att han ”tycker att antisemitism är något oacceptabelt”. 

Imamen förnekar brott. Det uppger hans advokat till Kvällsposten.

Ämnen i artikeln