Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tysk säkerhetstjänst mörkade information om terrorist
En skandal har blossat upp i Tyskland efter att det framkommit att den militära säkerhetstjänsten MAD undanhållit information om Uwe Mundlos. Han ingick i nazistcellen, NSU, som utfört flera mord. MAD hade försökt rekrytera Mundlos som informatör innan han gick med i NSU. Flera politiker är upprörda över att informationen inte lämnats ut tidigare till den kommitté som tillsatts av parlamentet för att utreda NSU.

Krav på hårdare straff för hatbrott i Grekland

Greklands justitieminister Antonis Roupakiotis kräver tuffare lagar mot hatbrott. På onsdagen fördömde han specifikt nazistpartiets Gyllene Grynings upptrappning av våld. Aktivister och en parlamentsledamot för partiet gjorde nyligen en razzia mot en marknad. De krävde att få se affärsinnehavares ID-handlingar och slog sönder invandrares stånd. Roupakioti vill att de som utför rasistiskt motiverade våldsbrott i högre grad ska dömas till fängelse.

Ungersk polis anklagas för att ignorera hatbrott
Fem människorättsorganisationer däribland Amnesty riktar i ett gemensamt uttalande skarp kritik mot den ungerska polisen. Organisationerna skriver att polisen ofta ignorerar hatbrott. Det är vanligt att militanta organisationer endast anklagas för småbrott när de i själva verket begått våldsbrott mot minoriteter. Polisen och staten får även kritik för att inte agera tillräckligt snabbt när romers säkerhet är hotad.

Moské i Frankrike skändades
Natten till onsdagen skändades en Moské i den franska staden Limoges med avföring på dörrarna. Frankrikes inrikesminister Manuel Valls har fördömt händelsen, som är en av flera angrepp mot moskéer i landet den senaste tiden. I juli ristades ett hakkors in på moskén i Limoges dörr och för ett par månader sedan placerades grishuvuden utanför en moské i Montauban.