Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är väldigt märkligt språkbruk och det är väldigt märkligt hur han moraliserar och använder pekpinnar över andra personers val. Det är inte något som vårt parti sysslar med, säger Martin Kinnunen till Expo Idag.

På tisdagen publicerade Nerikes Allehanda en insändare av Sverigedemokraternas oppositionsråd i Örebro läns landsting Anders Östlund. I den kritiserar han landstinget för att det subventionerar p-piller. Bland annat skrev han "Skippa p-pillrens 'alltid redo', betvinga kättjan, granska grabben och låt honom tråna ett tag till ni vet vad han går för."

Artikeln har kritiserats skarpt av RFSU som kallar Sverigedemokraternas politik kvinnofientlig. Nerikes Allehanda skrev på ledarsidan att "Östlunds text osar ogenerat kvinnoförakt".

Nu säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen att även flera i hans eget parti reagerat på artikeln.

– Många i partiet är upprörda och även i vårt kvinnoförbund är man upprörd. Den här artikeln kommer säkert att diskuteras i partiet, säger Kinnunen.

Kan Anders Östlund fortsätta i partiet efter att han skrivit artikeln?

– Det är inte en diskussion som existerar utan det är högt till tak i partiet. Sedan diskuteras vilka konsekvenser sådana här utspel får, men det är framförallt en fråga för de lokala partimedlemmarna.

RFSU kallar det här kvinnofientligt.

– Ja, jag vet inte om det bara var fientligt mot kvinnor det kan finnas fler grupper än så?

Att det är "högt till tak" innebär det att man kan kränka flera grupper?

– Ja, att inleda ett personärende mot alla som går emot partilinjen är ingenting som vi diskuterar. Det är en fråga för medlemmarna på lokalnivå, säger Kinnuen.

Sverigedemokraterna har ingen politik för hur partiet ställer sig i den sakpolitiska frågan om att subventionera preventivmedel.

– Det diskuteras på landstingsnivå. Jag tror inte det diskuterats på riksnivå. Det är olika åsikter i olika landsting om det här.

Så partiet har ingen åsikt?

– Inte vad jag känner till i alla fall. Jag vet att det finns de partigrupper i landet som förespråkar att preventivmedel subventioneras, säger Kinnunen.

Ämnen i artikeln