Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Hon var anställd av landstinget och meningen är att hon ska ha kontakt med Sverigedemokraternas landstingsgrupp, men vi har inte haft någon kontakt över huvudtaget, säger landstingspolitikern Michael Bengts om beslutet att avsätta Marie Edenhagers dotter Johanna Edenhager.

Beslutet att avsätta Johanna Edenhager togs av de sverigedemokratiska landstingsledamöterna Knut Scherman och Michael Bengts i en omröstning i höstas. Marie Edenhager röstade emot, rapporterar Dalarnas Tidning. Först i slutet av januari avslutades dock anställningen.

I november avsatte även Scherman och Bengts Marie Edenhager som gruppledare i landstinget. Bengts säger till Expo Idag att Edenhager tagit på sig för många uppdrag och att det inte existerat några möten för att diskutera partiets politik.

– Vi tycker inte det är bra att hon hade så många uppdrag. Hon hade inte tid för allting. Det fanns ingen kommunikation i landstinget, säger Bengts.

Marie Edenhager som är distriktsordförande i Dalarna och Västmanland har tidigare fått kritik för toppstyrning och i april förra året hade tio lokalpolitiker lämnat eller uteslutits från partiet i hennes distrikt. Lokala SD-politiker och före detta SD-politiker skrev även inför förra årets årsmöte under en protestlista där Marie Edenhager anklagades för att gynna sig själv och för att vara inkompetent. I brevet kritiserades även att Edenhagers dotter fått en avlönad tjänst. På årsmötet där Marie Edenhager valdes om till distriktsordförande lämnade även en kommunpolitiker mötet i protest.

Michael Bengts vill inte kommentera om han instämmer i kritiken som riktats mot Edenhager.

– Men jag kan säga så här. Jag vill ha en levande verksamhet i distriktet, säger han.

Michael Bengts vill inte heller uttala sig om han har förtroende för Marie Edenhager som distriktsordförande eller om han kommer att ställa sig bakom att hon väljs om vid nästa distriktsårsmöte.

Expo Idag har förgäves sökt Marie Edenhager för en kommentar. Till Dalarnas tidning säger hon dock att hon tycker att det är trist att hennes dotter avsatts och att det inte stämmer att Johanna Edenhager inte varit tillgänglig för landstingsgruppen.

– Det är en felaktig och skev bild man har använt sig av för att nå fram till det här resultatet. Det är trist, men det är som det är, säger hon.