Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samtidigt blottlägger valet den logiska kollaps som kännetecknar den allt mer populära islamofobiska argumentationen.

Muslimer trakasseras

Först några ord om verkligheten. I går deltog jag på ett seminarium om islamofobin i Sverige och Europa. Vi fick höra unga muslimer vittna om hur de blir spottade på, hur de inte vågar röra sig i vissa områden, hur islam funnits som religion i Europa längre än vad kristendomen funnits i Sverige. Det talades klarspråk om terrorismen i Europa som under 2008 uppgick till över 500 dåd. Den absoluta majoriteten utfördes av baskiska och korsikanska separatister.

Inga dåd utfördes av muslimska grupper.

Kampen mot "islamiseringen"

Men den islamofobiska argumentationen utgår från en annan verklighet. Där är islam en enhetlig ideologi som inte går att förena med europeiska, svenska eller schweiziska värden. Islam utmålas som krigisk, kvinnofientlig och medeltida. Och nu har dess företrädare bestämt sig för att ta över Europa och sänka ett mörker den västerländska civilisationen.

Islams raffinerade ockupation sker genom den så kallade islamiseringen. Med allt från högt barnafödande till just minaretbyggen som verktyg.

Islamofobernas hyckleri

Det är denna idé som nu vunnit folkets stöd i Schweiz. Minaraterna ska stoppas, för att bromsa islamisering, kvinnoförtryck, intolerans och brist på respekt för demokratin.

Alarmismen är så öronbedövande att ingen tycks höra det uppenbara hyckleriet.

Mattias Gardell, som var en av gårdagens föreläsare, kallade det en logisk kollaps. Det är precis vad det handlar om.

I sitt försvar av väst och det egna landet förvandlas islamofoberna till just det man anklagar islam för.
Påstådd muslimsk intolerans bekämpas med just intolerans. Islam vill inte låta oss bygga kyrkor så därför ska vi göra likadant och inte låta dem bygga moskéer. Islam pådyvlar sina kvinnor hur de ska klä sig, därför gör vi samma sak och kräver att kvinnor med burka inte ska få röra sig på offentliga platser.

Med andra ord. Vi ska skydda demokratin genom att begränsa den, skydda friheten genom att frånta muslimer rättigheter.

Det oroande med beslutet i söndagens folkomröstning är inte bara rädslan och intoleransen mot islam. Beslutet visar att det demokratiska grundfundament vi tar för givet lätt kan förhandlas bort om bara hotbilden är stark nog.

Ämnen i artikeln