Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Judar i Belgien uttrycker förvåning över att en representant för Israels regering i förra veckan deltog på ett möte med det flamländska separatistpartiet Vlaams Belang. Även svensken Patrik Brinkmann var med på mötet.

Ayoob Kara, biträdande minister för utveckling av Galileen och Negev, deltog förra veckan på ett möte i Antwerpen med Vlaams Belangs partiledare Filip Dewinter. Även representanter från andra europeiska antimuslimska partier deltog. På en gemensam presskonferens framhöll Dewinter att det finns ett behov av att varna för en växande islamisering av Europa, rapporterar EJP.

En av dem som var med på mötet var den i Tyskland boende svenska affärsmannen Patrik Brinkmann. Brinkmann har under senare år varit aktiv i den tyska antimuslimska så kallade Pro-rörelsen.
– Min roll var att jag till delar organiserade det hela och var viceminister Karas följeslagare. Till del fungerade jag även som sakkunnig rådgivare i fråga om de europeiska kontakterna med bakgrund av min kännedom om de medverkande partierna, säger Patrik Brinkmann till Expo.

Enligt Brinkmann var syftet med besöket att främja det arbete som han sedan länge pådriver, det vill säga att skapa kontakter mellan vad han kallar islamiserings-kritiska sammanhang i Israel och runt om i Europa.
– Jag har bidragit till denna utveckling inom Europa sedan 2004 och det har så långt fungerat tämligen bra. Partier som Lega Nord, FPÖ, Vlaams Belang och UKIP har tagit intryck och nya broar skapats. Efter att Front National nu fått ny ledare hoppas jag att vi snart får se detsamma manifesterat i Frankrike, säger Brinkmann.

Mötet har rört upp känslor bland judar i Belgien och Ayoob Karas närvaro har ifrågasatts av det judiska samfundet.
– Israel och det judiska samfundet är inte i krig med islam, vi är i krig med extremister, och det är en helt annan sak. Att peka ut en religion, som Vlaams Belang gör, väcker oundvikligen mörka minnen av en inte alltför avlägset förflutet där det var judar som förföljdes för sin religion, sade Michael Freilich, chefredaktör på Joods Actueel, enligt EJP.

Enligt uppgifter till tidningen Joods Actueel ska en representant från israeliska ambassaden uttryckt förvåning över besöket och sagt att de inte fått någon information om det. Även från den israeliska regeringen har det framhållits att Ayoob Karas besök är att betrakta som privat.
– Kara är i Belgien i egenskap av privatperson och hans besök återspeglar inte regeringens politik, sade Mark Regev, talesperson för premiärminister Benjamin Netanyahu, uppger EJP.

Patrik Brinkmann säger att han inte vill kommentera reaktionerna.