Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Jimmie Åkesson är uppvuxen i Sölvesborg i Blekinge. Han minns det som en lycklig uppväxt. I en intervju i tidskriften Expo 2006, säger han:
– Pappa är företagare och mamma jobbar med funktionshindrade, de skildes när jag var liten. Men jag hade bra kontakt med mina föräldrar så jag var ett lyckligt skilsmässobarn.
Det var två frågor som gjorde honom politiskt intresserad, berättar han i intervjun. Invandringsfrågan och EU.
– På slutet av 1980-talet började det komma väldigt mycket invandrare till vår lilla stad och man märkte ganska snart att det blev segregerat och att det blev motsättningar och att det skapade problem när det kom invandrare på så kort tid.

I högstadiet bildade Åkesson tillsammans med några kamrater den politiska gruppen Ny höger som höll dagliga möten i skolans "centralhall". Inför EU-valet 1994 gick hans kamrater i Ny höger in i Moderat skolungdom. Jimmie följde med. Det blev kortspel och fester i stans ungmoderatlokal. Men Jimmie letade efter något annat.
Det EU-negativa Vänsterpartiet och Miljöpartiet såg han aldrig som några alternativ. Han hade också försökt komma i kontakt med den lokala avdelningen för Ny demokrati men inte lyckats.
I Sverigedemokraternas jubileumsbok 20 röster om 20 år beskriver Jimmie Åkesson att han efter att ha distanserat sig från Sölvesborgs ungmoderatkretsar tillsammans med några andra vänner i stället började leta i "utmarkerna".
Där fann han Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson är öppen med att han under sina första år i partiet stötte på personer och åsikter som han hade svårt att förlika sig med.
– Det var ganska konstiga människor. Och så var det vissa värderingar man inte kunde ställa upp på.
Men Jimmie Åkesson hittade snart en krets av sverigedemokrater som delade hans idéer och tankar om partiet. En av dem var Björn Söder, idag partisekreterare i SD.

För Sverigedemokraterna är det viktigt att framställa sig som något annat än de etablerade partierna. Medan riksdagens partier styrs av politiska broilers som fogas in politikerrollen sedan tidiga år är Sverigedemokraterna ett parti bestående av "vanliga" människor.
Men faktum är att Jimmie Åkesson själv uppfyller kriterierna för den broilerstämpel som Sverigedemokraterna så gärna klistrar på andra partier.
Redan som 18-åring valdes han in som suppleant i partistyrelsen. Året därpå, i valet 1998, blev han invald i Sölvesborgs kommunfullmäktige där Sverigedemokraterna lyckades få 1,79 procent av rösterna och ett mandat. Samma år valdes han till vice ordförande i ungdomsförbundet.
Han var under en tid webbdesigner på företaget BMJ Aktiv, som han startade tillsammans med sina två partikamrater Björn Söder och Michael De Bouzet sommaren 2000. Han stod kvar som delägare fram till 2007. Med undantag från 2003 har Jimmie Åkesson kombinerat arbetet med sitt företag med studier vid Lunds universitet mellan åren 1998 och 2005. Den mesta av sin energi har han dock lagt på partiet.
År 2000 blev han ordförande för ungdomsförbundet. Efter partisplittringen 2001 fick han alltmer ansvar i moderpartiet. 2003 var han ansvarig för att producera partiets flygblad och var med och skrev om partiets principprogram. 2005 valdes han till partiledare efter en infekterad strid om partiledarposten

Sedan han tillträdde har Sverigedemokraterna genomgått en förändring. Runt sig har han haft en liten krets personer som står honom nära. Tillsammans sitter de på alla viktiga poster i partiet och har kunnat styra partiet mot att bli mer professionellt.
Partiet har bytt symbol, bildspråk och tilltal. Olämpliga personer har rensats ut och nya ansikten tillkommit. Strategin har fungerat och namnet Jimmie Åkesson har allt mer börja framstå som synonymt med partiet.
Sedan valet har han fått debattera i tv mot representanter från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet

2009 drabbades Jimmie Åkesson av sitt hittills största bakslag. Radioprogrammet Kaliber kunde avslöja att han under partifest på en resa till Estland sjöng nidvisor om Olof Palme, Jimmie tvingades be om ursäkt i direktsänd tv men lyckades undkomma kritik från de egna leden.

Med kort tid kvar till valet står nu Sverigedemokraterna nära sitt stora genombrott. Ansvaret vilar på Jimmie Åkesson. Han har ställt ett högt mål. Partiet ska inte bara in i riksdagen. Sverigedemokraterna ska bli Sveriges tredje största parti. På partiets valkonferens i mars 2010 förklarade han:
– Den dag som vi alla väntat på i tre och ett halvt år och som vi är övertygade om kommer att bli dagen då vi tillsammans skriver historia och ritar om den politiska kartan i Sverige. Det är den dagen väljarna ska bära oss in i riksdagen.