Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jobbik fick 20,7 procent av rösterna i söndagens parlamentsval, vilket innebär 23 av 199 mandat i parlamentet. Valresultatet är det högsta på lång tid för ett högerextremt parti i Europa. Närmast ligger FPÖ som i parlamentsvalet 2013 fick 20,5 procent av rösterna.

Jobbik fick i valet 2010 ett 16,7 procentigt stöd. Under mandatperioden har flera av partiets ledande företrädare uppmärksammats för antisemitism och antiromsk propaganda.

2012 ifrågasatte partiets vice gruppledare och utrikespolitiske talesman Marton Gyöngyösi Förintelsen och kallade de officiella siffrorna av antalet dödsoffer under Förintelsen för en "fantastisk affärsverksamhet." Han påstod i samma intervju, som publicerades i brittiska Judisk krönika, att judar "koloniserar Ungern" och hänvisade till att Israels president Shimon Peres uttalat sig positivt om israeliska affärsmän som lyckats på olika platser i världen.

"Judar vill bygga utanför Israel. Det är en form för expansionism i deras beteende. Om Peres förespråkar kolonisering så är det en naturlig reaktion för människor att känna att judar inte är välkomna här", sa han.

2013 pekade Gyöngyösi ut judar som en säkerhetsrisk och krävde att judar skulle kartläggas och registreras. Efter massiv kritik försökte Gyöngyösi tona ned sitt utspel genom att hävda att det "endast" borde upprättas listor över de som innehar både ett ungerskt och ett israeliskt medborgarskap". Partiledare Gabor Vona hade tidigare fört fram samma förslag om att parlamentet skulle kartläggas för att avgöra vilka som hade både israeliskt och ungerskt medborgarskap.

Under Jobbiks förra mandatperiod avslöjades även att företrädare i partiet "ras-testat" sig efter att en högerextrem sajt publicerat ett certifikat som skulle bevisa att en parlamentsledamot för Jobbik inte bar på judiska eller romska "gener". 2012 "avslöjade" en parlamentsledamot att han har judisk bakgrund. Detta ledde till avgångskrav, Jobbiks vice partiledare Elod Novak menade att parlamentsledamoten skulle lämna sina politiska uppdrag eftersom att denne skulle ha "spunnit ett väv av lögner" för att dölja sitt judiska ursprung.

Förutom många antisemitiska utspel har Jobbik stått för antiromska demonstrationer och paramilitära grupper har patrullerat och spridit skräck bland minoritetsbefolkningen i ungerska byar. 2012 kallade Jobbik till en demonstration i Budapest för att fira femårsjubileet av det Ungerska gardet. En organisationen som grundades av partiledaren Gabor Vona och som förbjöds 2009 efter att den regelbundet anordnat aggressiva marscher i områden med stor romsk befolkning. Efter förbudet mot Ungerska gardet har den dykt upp under ny skepnad i form av andra liknande paramilitära organisationer.

130 personer marscherade i Budapest iförda uniformer som påminde om de som ungerska den naziallierade fascistiska Pilkorsrörelsen använde under andra världskriget. Ytterligare 200 personer följde marschen och skanderade antisemitiska slagord. Gabor Vona, som grundat det Ungerska gardet, höll tal och försäkrade att organisationen alltid kommer att ha Jobbiks stöd.

Under valrörelsen har Jobbik fokuserat på EU-kritik, löften om fler jobb och tuffare tag mot kriminalitet. De stora vinnarna i det ungerska valet var dock det konservativa regeringspartiet Fidesz som fick 44, 36 procent av rösterna och som med sina 133 mandat sitter på 66 procent av parlamentets stolar.

Fidesz har kritiserats för att de inför valet ändrat valsystemet och bantat parlamentet från att innefatta 386 parlamentsledamöter till 199. Förändringen innebär att det är lättare att få egen majoritet i parlamentet för det största partiet. Fidesz har även under förra mandatperioden infört kontroversiella medielagar.

Fidesz fick den föregående mandatperioden kritik för att skönmåla Ungerns roll i Förintelsen och för att framträdande företrädare i regeringen deltagit i ceremonier för politiker som satt i Ungerns fascistiska regering under andra världskriget, bland annat har gator döpts efter Miklos Horthy, som var statschef när Ungern allierade sig med Nazityskland.

Ämnen i artikeln