Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Junilistan anslöt sig direkt efter valet 2004 till den kontroversiella gruppen där flera högerextrema och främlingsfientliga partier ingår, så som italienska neofascistiska partiet Lega Nord, grekiska Laikos Orthodoxos Synagermos (Folklig ortodox samling), polska Liga Polskich Rodzin (Polska familjeunionen) och de franska högerpopulisterna i Mouvement pour la France (Rörelsen för Frankrike).
Junilistans samarbetspartners avslöjades av Expo.se i juli 2004.

Har fått nog
Junilistan har hittills försvarat sig med att man i partigruppen bara samarbetat om frågor rörande EU-motståndet. Men nu säger partiet sig ha fått nog av sina samarbetspartners och aviserar ett byte till partigruppen Europeiska fria alliansen som samarbetar med de gröna.

Partigruppsbytet väntas ske senare under våren. Att det rör sig om taktik inför det stundande riksdagsvalet i Sverige sticker inte Junilistans EU-parlamentariker Lars Wohlin under stol med. Samarbete med partier som Laga Nord är svårt att försvara för svenska väljare.

- Det finns en massa sådana aspekter som inte är någon riktig draghjälp i svenska val om man uttrycker sig så, säger Lars Wohlin till Göteborgsposten.

Antisemitiska utspel
Junilistans polska och grekiska samarbetspartners har gjort sig kända för antisemitiska utspel. Det polska partiets kärna härstammar från nedlagda, Stronnictwo Narodowe, ett antisemitiskt parti med rötter i 1930-talets nationella rörelse i Polen. Nyligen jämförde partiet aborter med förintelsen av judar och oliktänkande under andra världskriget.

Ungdomsförbundet har anordnat Vit maktspelningar och har tagit sitt namn, Mlodziez Wszechpolska, efter en rörelse som under 1930-talet gjorde sig känd för klappjakt på judiska studenter.

”Judar bakom terrordåd”
Det grekiska partiet har George Karatzefaris som frontfigur, en karismatisk man som uteslöts för några år sedan ur det konservativa Nea Demokratia och som gjort sig känd för en mängd extrema uttalanden. Efter terrordåden mot World trade center den 11 september 2001 förklarade han i en intervju att ”the terrorist strike against New York´s twin towers has been proven beyond any doubt to be caused by the action of America´s Jewish-Zionists”.

Samarbete med Front national
Italienska Lega Nord sitter i den italienska koalitionsregeringen under Silvio Berlusconi. Partiet har tidigare tillhört gruppen grupplösa i Europaparlamentet och har samarbetat framför allt med franska Front national och belgiska Vlaams Blook/Vlaams Belang. I Europaparlamentet har Lega Nord genomfört seminarier och presskonferenser tillsammans med Front national och Vlaams blook/Vlaams belang.

Partiets företrädare har gjort sig kända för flera kontroversiella uttalanden. Sommaren 2003 föreslog Lega nords ledare Umberto Bossi, då som reformminister i den italienska regeringen under Berlusconi, att militären borde öppna eld mot flyktingfartyg som närmade sig den italienska kusten.

I förra veckan avgick Lega Nord-medlemmen Roberto Calderoli från samma ministerpost. Då hade han tryckt upp t-shirts med de numera ökända karikatyrerna av profeten Mohammed som han några dagar senare bar vid ett framträdande i italiensk TV. Calderolis agerande anses ligga bakom de raseriattacker som riktades mot italienska konsulatet i Libyen i förra veckan.

Tillägg 060310:

Polska familjeunionen, Liga Polskich Rodzinhar, har formellt lämnat IND/DEM-gruppen i Europaparlamentet, enligt Jan Å Johansson på Junilistans Brysselkansli. Efter interna bråk i december 2005 valde tre av partiets totalt tio ledamöter att gå över till "de grupplösa".
De kvarvarande sju ledamöterna är dock kvar i IND/DEM men mot partiledningen i Polens vilja. Det är för närvarande oklart om dessa är kvar i partiet eller om de är "politiska vildar".