Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den omstridde estländske författaren Jüri Lina höll på söndagen föredrag inför en mindre skara anhängare på samlingslokalen Academia i centrala Göteborg. Föredraget skulle först ha hållits i Folkets hus lokaler, men fick flyttas i sista stund. Bland deltagarna vid mötet fanns Nationaldemokraternas ordförande i Göteborg, Birgitta Carlberg.

Academia har tidigare huserat föredrag med den omstridde författaren som brukar beskyllas för såväl konspirationsteorier som antisemitism.

- Jüri Lina är en klassisk konspirationsteoretiker och en dokumenterad antisemit, säger Stéphane Bruchfeld, forskare på programmet för studier kring förintelsen och folkmord vid Uppsala universitet.

Jüri Linas antisemitism uppmärksammades av Expressen i början av 1990-talet. Han är en återkommande föredragshållare inom New age-rörelsen, men hans föredrag besöks också flitigt av nazister som tilltalas av Jüri Linas konspirationsteorier om en hemlig judisk konspiration som styr världen. Vid söndagens möte deltog bland annat Nationaldemokraternas ordförande i Göteborg, Birgitta Carlberg. Jüri Linas böcker distribueras också via nazistiska hemsidor.

Arrangören bakom mötet, Janne Hanhela, uppger att han tillhör ett ännu inte namngivet forum bestående av fyra medlemmar – alla i 22 till 23-årsåldern – med avsikt att arrangera fler föreläsningar med Jüri Lina.
Arrangören håller inte med om att Jüri Lina skulle ha med antisemitism att göra.

- Det är olika perspektiv på hur man uppfattar honom. Medier brukar anklaga honom för att vara antisemit, men det håller inte jag med om, förklarade han dagarna innan mötet.

Ämnen i artikeln