Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har inte diskuterat det med honom. Det finns inga sådana planer, säger Bylund.

Enligt uppgifter till Expo Idag ska pressen inifrån partiet lett till att Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och stabschef för Sverigedemokraterna, i augusti besökte Erik Almqvist i Budapest för att försöka komma fram till en kompromiss och motverka interna strider.

– Linus Bylund vill ha ett enat parti när riksdagslistorna ska sättas och vill inte att interna bråk ska störa hans regisserade planer. Han vill förmå Almqvist att ställa sig bakom valberedningens riksdagslista och tona ned kraven på att komma tillbaka före 2014, uppger Expo Idags källa med insyn i partitoppen.

Bylund säger till Expo Idag att resan till Budapest var en semesterresa och att ingen partipolitik diskuterades. Bylund förnekar att han skulle ha diskuterat Almqvists eventuella comeback när de träffades.

Så de uppgifterna är totalt nonsens?

– Vad talar vi om för tidsperspektiv?, frågar Bylund.

Redan 2014.

– Nej, det tror jag inte, säger Bylund

– Det är lite för nytt. Det är bara tre år sedan han var full på Kungsgatan. Det får vänta lite innan vi diskuterar att han skulle komma tillbaka, fortsätter Bylund.

Men enligt uppgifter till Expo Idag så pressas partiledningen för att låta Almqvist återvända till partiet. Pådrivande ska Sverigedemokratisk ungdom, SDU, och traditionalistiska fraktioner från framför allt Västra Götland vara.

SDU markerade tydligt att det de tyckte det var fel att släppa Almqvist efter den uppmärksammade järnrörsskandalen förra året. I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserade SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand och vice förbundsordförande William Hahne Jimmie Åkessons ledaregenskaper och ställde sig bakom Almqvist:

" Vi ställer upp för våra vänner i med- och motvind, vi kastar inte ut barnet med badvattnet, vi låter inte media slå in kilar mellan bästa vänner", skriver de i debattartikeln.

Erik Almqvist själv ska också vilja tillbaka till politiken. Efter att han lämnade riksdagen meddelade han att han inte planerade att lämna politiken. "Ni blir inte av med mig om ni trodde det", skrev han på Twitter. Almqvist planer ska dock inte ha gått som han tänkt sig.

– Han börjar vakna upp och saknar partipolitiken. Hans företag har heller inte fått den fart som han hade tänkt sig. Han har också ideologiskt närmat sig den traditionalistiska falangen. Han vill ha en ungersk modell, uppger en källa till Expo Idag.

Men inte bara Bylund dementerar uppgifterna. Även Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnnunen säger att det inte har förekommit någon diskussion i partiet om att ta tillbaka Erik Almqvist. Han menar att det därför är en "hypotetisk fråga" om han kan komma tillbaka efter valet 2014.

– Jag kan säga att han inte är på väg tillbaka till Sverigedemokraterna och det är ingenting som har diskuterats heller, säger Kinnunen.

Almqvist lämnade riksdagen och Sverigedemokraterna efter att det förra året uppmärksammades att han beväpnat sig med järnrör, uttryckt sig rasistiskt och kallat en kvinna för "hora".

Expo Idag har utan framgång sökt Erik Almqvist för en kommentar. Gustav Kasselstrand avbröt samtalet innan han fått en fråga.