Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Greklands största rättegång på 40 år har inletts och den beräknas pågå i minst 18 månader. Nikolaos Michaloliakos, ledare för Gyllene gryning står, tillsammans med 69 medlemmar och parlamentsledamöter, åtalade för att ha drivit en kriminell organisation. De anklagas för bland annat mord, misshandel och skadegörelse. Partiet ska delvis ha finansierats genom beskyddarverksamhet, donationer från affärsmän och olaga vapenförsäljning, rapporterar Anntena.

Rättegången fick dock en tumultartad inledning. Utanför domstolen misshandlades tre vänner till rapparen Pavlos Fyssas, som i september 2013 mördades av en Gyllene gryning anhängare. En av personerna ska enligt medieuppgifter ha förts till sjukhus för sina skador. Enligt Dagens Nyheter var en av de misshandlade åklagarvittne.

Rättegången kommer att skjutas upp till den 7 maj efter att det kommit information om att en av de åtalade inte hade någon advokat på plats. Michaloliakos och flera av de huvudåtalade dök inte upp på den specialgjorda rättssalen, vid Korydallos fängelset i södra Aten.

Rättegången benämns som den viktigaste i Grekland under det senaste decenniet, dels på grund av allvaret i brotten men främst på grund av att de åtalade är medlemmar i ett parlamentsparti. På plats den första rättegångsdagen befann sig 44 av de åtalade, 300 vittnen, 100 journalister och 120 försvarsadvokater.

Klagomål har kommit in från människor som bor kring lokalsamhället Korydallos i södra Aten. De är bekymrade över störningarna som rättegången för med sig, bland annat höll flera skolor stängt under måndagen.

I parlamentsvalet tidigare i år fick Gyllene gryning 6,28 procent av rösterna vilket gav partiet 17 mandat. I förra årets val till Europaparlamentet fick partiet tre mandat.

Ämnen i artikeln