Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Morden på de tre unga medborgarrättsaktivisterna James Chaney, 21, Andrew Goodman, 20, och Michael Schwerner, 24, och mordens efterspel hade stor betydelse för den amerikanska medborgarrättsrörelsens framväxt under 1960-talet. Händelsen inspirerade till filmen Mississippi burning från 1988.

Hittades efter sex veckor
De tre unga männen arbetade för att få svarta väljare att registrera sig i delstaten Philadelphia som ett led i medborgarrättsrörelsens kamp för svartas rättigheter när de försvann i Neshoba county, Mississippi. Först sex veckor senare hittades de tre männens kvarlevor nedgrävda i ett dammbygge. En rättsmedicinsk undersökning visade tecken på att de tre utsatts för misshandel innan de slutligen sköts till döds.

"The Preacher" Killen
Den kritiserade rättegången kom till stånd efter en tre år lång FBI-ledd utredning. Sju personer dömdes till mellan fyra och tio års fängelse. Baptistpastorn ”The Preacher” Killen var en av de huvudmisstänkta för morden på de tre unga svarta männen, men friades av en oenig helvit jury tillsammans med tio andra Ku Klux Klan-aktivister.

Sedan dess har medborgarrättsgrupper krävt en ny rättegång. Så sent som i oktober demonstrerade flera hundra studenter vid Jackson State University med krav på att Edgar Ray Killen ska ställas inför rätta.

"Höll kommunister borta från Mississippi"
I en intervju med representanter för the Nationalist movement den 4 juli förklarade Edgar Ray Killen att han spenderar dagarna med att hugga ved och fixa till huset. Rättegången 1967 beskriver han i intervjun som ett sätt att ”hålla kommunisterna borta från Mississippi”.