Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under gårdagskvällen greps Klas Lund, ledare för Svenska Motståndsrörelsen, i Kristiansand i Norge.

Klas Lund kunde gripas efter att polisen fått uppgifter om att han befann sig i ett hus i Kristiansand. Bostaden ägs av en person som sedan tidigare är känd för polisen i Kristiansand.

- Gripandet av Klas Lund skedde på begäran av svensk polis. Han är inte misstänkt för några brott i Norge, säger Ole Hortemo, polisinspektör och chef för Kristiansands polisstation.

På grund av Klas Lunds våldsamma bakgrund satta polisen in en väpnad styrka vid gripandet. Polisen slog in dörren till lägenheten där Klas Lund ensam befann sig. Klas Lund gav genast upp.

Under förhör har Klas Lund framfört att han inte frivilligt vill utlämnas till Sverige, något som Ole Hartemo inte tror kommer att orsaka några problem.

- Det innebär bara att processen kommer ta lite längre tid. Han kommer förmodligen få sitta fängslad här under påsken innan han kan utelämnas till svensk polis. Tingsrätten kommer att ta beslut i ärendet under dagen.

På Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping, som handhar utlämningsärenden, vill man på onsdagsmorgonen inte kommentera uppgifterna och hänvisar till sekretessen.

Det var i oktober förra året som Klas Lund rymde från Mariestadsanstalten, där han avverkade ett fyra månaders fängelsestraff för olaga vapeninnehav.

Klas Lund greps i samband med ett stort tillslag av Nationella insatsstyrkan mot flera ledande nazister i november 2003. Vid tillslaget mot Klas Lunds stuga i Skaraborg fann polisen en skarpladdad pistol bredvid hans säng. Klas Lund misstänktes för olaga kårverksamhet, något som senare fick avskrivas i brist på bevis.

Anders Dalsbro
Mikael Ekman


Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och ungdomsförbundet Nationell Ungdom (NU) grundades i slutet av 1990-talet.

Nationell Ungdom växte fram ur bland annat Sverigedemokraterna och var från början tänkt som en "städad patriotisk ungdomsrörelse", men avslöjades snart som en nazistisk sekt. Gruppen började tidigt bedriva paramilitär träning i form av överlevnadskurser och paintballkrig.

Svenska Motståndsrörelsen uppstod som en samlingspunkt för många av veteranerna från VAM, som i mitten av 1990-talet kom ut efter avtjänade fängelsestraff. Nominell ledare för SMR blev Klas Lund som bland annat gav ut tidningen Folktribunen som hyllar William Pierce och gör reklam för bland annat Turner Diaries.

Aktivister med anknytning till SMR/NU låg bland annat bakom mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999, samt vapenstölden på P10 Strängnäs. Det är alltså samma revolutionsromantiska drömmar som utgör drivkraft.

Sedan 2003 har Svenska Motståndsrörelsen förenats med en norsk motsvarighet och blivit alltmer militant i sin retorik. Det är åter det heliga raskriget som står på dagordningen.

Ämnen i artikeln