Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Valsedeln toppas av partiledaren Ulf Sandmark och på listan återfinns en rad aktivister från den nystartade organisationen LaRouches ungdomsrörelse. Merparten har en lång bakgrund inom rörelsen.
I förra valet till Europaparlamentet fick EAP drygt trehundra röster.

Hatkampanjer mot Olof Palme
EAP uppmärksammades under mitten av 1980-talet för sina hatkampanj mot Olof Palme och har på senare år gått från att använda en nästintill högerextrem retorik till att idag anamma en mer vänsterinriktad profil. EAP utgör den svenska falangen av den internationella LaRouche-rörelsen.

Lobbyorganisation från USA
LaRouche-rörelsen är en internationellt etablerad rörelse som fungerar som en lobbyorganisation till den demokratiske presidentkandidaten i USA Lyndon LaRouche. Lyndon LaRouche är mest känd för att driva frågor om att kolonisera Mars, byggande av en motorväg mellan USA och Kina samt ett nytt Bretton Woods-avtal.
LaRouche har ställt upp i det demokratiska partiets interna presidentval sedan mitten 1960-talet.

Invecklade världskonspirationer
EAP:s retorik och propganda är konspirationsteoretisk och invecklad. En återkommande förklaring till orättvisorna i världen är den så kallade "synarkismen".
Synarkism är, enligt LaRoucherörelsen och EAP, en världskonspiratorisk ideologi som på många områden kontrollerar världen. I den synarkistiska världskonspirationen ingår bland annat nazister, staten Israel och USA:s vice president Dick Cheney.
Under senare år har de antisemitiska dragen inom partiets tankegods och konspirationsteorier stärkts.