Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bloggaren och statsvetaren Tanvir Mansur, som ligger bakom en av anmälningarna till JK, säger till Sveriges radio att Ulf Nilson generaliserar och far med osanningar. På sin blogg skriver han:

"Det är uppenbart att den problemformulering, snedvridning av statistik och misstänkliggörande av människor med utländsk bakgrund som Ulf Nilson använder sig av är densamma som Sverigedemokraterna använder, vare sig han sympatiserar med dem eller inte."

Ytterligare en anmälan mot krönikan har kommit in till JK.

Nilsons krönika handlar om konflikten mellan Iran och Israel. Det är två formuleringar som anmälts till JK, den ena rör Irans ledning ayatolla Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad: "Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de 'otrogna', det vill säga vi." Nästa formulering lyder " Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik."

Det är inte första gången en av Nilsons krönikor JK anmäls. 2010 skrev Nilson en artikel där han hävdade att "pursvenskarna" håller på att avskaffa sig själva, och att Sverige tillsammans med resten av Europa befinner sig i ett "krig". "Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt", skrev han. Den krönikan friades av JK.