Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I söndags tågade hundratals uniformerade nazister i Borlänge. Längs marschvägen skanderade de "folkförrädare". Men mitt framför dem stegade Tess Asplund ut och ställde sig öga mot öga med nazisttåget.

– Det var min hyllning till Nelson Mandela. Det här är min kamp och om de skrämmer mig till tystnad så har de vunnit, säger Tess Asplund till Expo.

– Jag är en fredlig person. För mig står Nelson Mandela-näven för frihet. För friheten och freden. Jag är 163 centimeter lång och väger 50 kilo. Jag är inte stor, men jag ville visa att man måste våga. säger hon till Expo.

– Mandela är min stora förebild. Han stod för alla människors lika värde. Han satt 27 år i fängelse och när han kom ut så talade han om fred. Det var en otrolig man. Hela han står för frihet och rättvisa, för mig är han kärlekens man, fortsätter Asplund.

Expos fotograf David Lagerlöfs bild har fått stort genomslag. Flera rikstäckande medier har lyft upp den, samtidigt som den sprids som en löpeld på sociala medier. Många talar om "årets bild" och vissa drar jämförelser till den ikoniska bilden som brukar kallas "tanten med väskan". Den bilden togs av Hans Runesson och visar en kvinna som attackerar en demonstrant för Nordiska rikspartiet med en väska i Växjö år 1985.

Tess Asplund är omtumlad över uppmärksamheten.

–Vad har jag och David Lagerlöf ställt till med? skojar hon.

– För mig gick det så snabbt, jag ställde mig där och så kom polisen och flyttade på mig. Det tog bara några sekunder. Jag är så förvånad över att det blivit så här stort, säger hon.

Tess Asplund är aktiv sedan tidigare i kampen mot rasism. Hon är bland annat engagerad för flyktingars rättigheter och talesperson och vice ordförande i organisationen Fokus afrofobi.

– Vi uppmärksammar afrofobi, men även rasism överhuvudtaget. Antirasismen har alltid varit viktig för mig. Normaliseringen av afrofobin måste få ett stopp. Det känns som vi kämpar så mycket, men att ingen hör hos. Folk måste förstå att det inte är okej hur svarta stereotyper lyfts fram i medier och den rasism som finns mot oss. Vi är trötta på det, säger hon.