Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inte heller uppgiften om att en av de misshandlade var mannens hustru är nytt för partiet.

- Vi har talat om det här av och till, säger distriktsordförande Peter Ekholm till Expo.se.

Han beskriver det hela som en tråkig historia som tyvärr har inträffat, men uppger att toppkandidaten sedan dess ändrat livsinställning.

Skiljelinje
Synen på kvinnomisshandlare som goda kandidater för det egna partiet är olika från distrikt till distrikt. Ordföranden för partiets Nord-distrikt Lars Isovaara förklarade för några veckor sedan i en intervju med Expo.se att det ”inte finns några förmildrande omständigheter när det kommer till kvinnomisshandel”. I Västsverige är partiet mer förlåtande.

Är den här kandidaten en bra representant för Sverigedemokraterna?

- Bra och bra, det bästa är ju om man aldrig har gjort något, men man kan ju ändra sin livssyn under årens lopp, säger Peter Ekholm.

Men ni är ändå ett parti som är för hårdare straff för kvinnomisshandel.

- Ja, det kanske man har insett om man har varit oklok nog och varit med om sånt, då har man en konkret syn på hur dumt det är. Det går att se det från olika håll.

Genomgick psykiatrisk behandling
Som Expo tidigare har kunnat berätta dömdes Sverigedemokraten först till ett år och sex månaders fängelse, men straffet sänktes med tre månader på grund av mannens mentala hälsa och förutsatt att han genomgick en psykiatrisk behandling.

Mannen förekommer i nio avsnitt i polisens belastningsregister. Han har under åren bland annat gjort sig skyldig till ytterligare tre fall av misshandel, medhjälp till försök till bedrägeri, stöld och våldsamt motstånd.