Kvinnonätverk ett framgångsrecept för högerextremister
Med tal om solidaritet och jämlikhet arbetar kvinnonätverket RNF med att avdramatisera sina nationalsocialistiska värderingar för att locka fler anhängare. Bakom står högerextrema moderpartiet NPD och räknar röster.
Uppdaterad: 2017-09-18, 08:40
Publicerad: 2008-11-24, 10:31
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Kvinnonätverket Ring Nationaler Frauen, RNF, grundades i september för två år sedan. Bakgrunden till initiativet var en vilja hos kvinnorna i högerextrema Tysklands Nationaldemokratiska Parti, NPD, att få mer inflytelserika partiposter.
– Det gick inte längre att förringa andelen kvinnor i partiet. Den yngre generationen kunde inte acceptera snedfördelningen mellan män och kvinnor och våra kvinnliga väljare ville dessutom ha kvinnliga representanter, säger nätverkets grundare Gitta Schüßler till Expo.
Ansiktslyft för NPD
I dag är ungefär 20 procent av NPD:s medlemmar kvinnor. Med hjälp av RNF, som ska fungera som en paraplyorganisation för alla nationalistiskt sinnade och politiskt intresserade kvinnor oavsett partitillhörighet, hoppas man kunna bredda sin målgrupp.
– Andelen högerextrema kvinnor i den offentliga politiken är fortfarande så pass liten att vi inte ser dem som ett hot. Vi talar inte heller med dem eller bjuder in till debatter utom när vi måste, säger Viola Neu som forskar om politiska partier och väljarbeteenden för tankesmedjan Conrad Adenauer stiftung.
Men medan de politiska partierna väljer att ignorera RNF tycks nätverket redan ha bidragit till ett ansiktslyft för moderpartiet.
– NPD försöker ju tvätta bort sin naziststämpel och skaffa sig en starkare lokal och politisk förankring. RNF:s sympatiska kvinnliga representanter är ett universalmedel för det, säger journalisten Andrea Röpke som specialiserat sig på högerextremism.
Vill se ett Tyskland fritt från mångkultur
Gitta Schüßler är ett talande exempel på den nya profileringen med sympatiska och välformulerade medelklasskvinnor som ska säkra platsen på den politiska arenan för Tysklands största högerextrema parti.
– Jag var trött på vårt tyska skuldkomplex och gick med i NPD eftersom det är det enda parti som företräder vårt folk och fosterland, säger hon.
Som 47-årig gift trebarnsmor, före detta egenföretagare och utbildad kontorist är hon engagerad både som distriktskassör i NPD och som talesperson för kvinnonätverket RNF. Från sin parlamentsplats i tyska delstaten Sachsen driver hon ett intensivt arbete med att kommentera aktuella ämnen och driva RNF:s frågor som föräldraledighet, barnbidrag och pensioner. Men den nya samhällsengagerade framtoningen till trots så är de grundläggande värderingarna hos NPD:s kvinnor oförändrade.
– Nationellt motstånd, den tyska identiteten och att våra barn får växa upp i ett Tyskland befriat från mångkultur är våra viktigaste frågor, sammanfattar Gitta Schüßler.
Maria Lundqvist