Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag är väldigt lycklig och stolt. Det här har förnyat mitt engagemang. Jag kommer aldrig att ge upp det jag tror på, säger Núñez de Escoria till Expo.se.

Núñez de Escoria är grundare och chef för den nicaraguanska organisationen för mänskliga rättigheter Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, CENIDH. I årtionden har hon kämpat för kvinnors rättigheter. 2006 införde Nicaragua ett totalförbud mot abort och det är en lag som Núñez de Escoria kämpar för att riva upp.

Motiveringen för priset till Núñez de Escoria lyder:

"Vilma Núñez de Escoria tilldelas Stieg Larsson-priset för hennes långa kamp för kvinnors rättigheter och mot Nicaraguas orättfärdiga abortlagstiftning. Hon har oavsett regering, rakryggat hållit fast vid sina ideal och i stark motvind kämpat för att göra vardagen bättre för sitt lands kvinnor."

Núñez de Escoria säger att hon kommer fortsätta att kämpa för kvinnors rättigheter. Men efter att den sittande presidenten Daniel Ortega valts om tror hon att den kampen kommer att bli ännu tuffare.

– Istället för att få upprättelse för allt det den tidigare regeringen gjort kommer förföljelserna och motarbetandet av våra aktivister öka, säger hon.

Stieg Larsson var en av grundarna till stiftelsen Expo och är känd för sitt författarskap. Han avled 2004 kort innan Millenniumtrilogin gavs ut.

Stieg Larsson-priset kom till år 2009 av bokförlaget Norstedts tillsammans med Stieg Larssons pappa och bror, Erland och Joakim Larsson. Priset är på 200 000 kronor och delas ut till en person eller organisation som verkat i Stieg Larssons anda.

Ämnen i artikeln