Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Den anda vi hade inom partiet försvann med tiden tyvärr, säger Lars-Magnus Larsson till Expo. © Daniel Olsson
- Den anda vi hade inom partiet försvann med tiden tyvärr, säger Lars-Magnus Larsson till Expo.
© Daniel Olsson

- Nu finns det ingenting kvar i Mölndal. De sista medlemmarna i kommunen har sammanträtt och de har lagt ner avdelningen, berättar Lars-Magnus Larsson för Expo.
Mötet ska ha ägt rum under onsdagen och var av det mindre formatet.
- Tidigare har det ju skett avhopp, så det var inget mastodontmöte. Det var ett mindre möte för att formellt lägga ner det sista som fanns kvar.

Lokalavdelningar i Munekdal och Härryda har lagts ned
I ett pressmeddelande som anlände till flera medier under gårdagen skriver Lars-Magnus Larsson att:

”I och med nedläggningen har Nationaldemokraterna endast en handfull enstaka medlemmar kvar utspridda i ett par kommuner, och en enda offentlig partiföreträdare i Göteborgs kommun är fortfarande aktiv för partiet. De tidigare lokalföreningarna i Munkedal och Härryda har även de lagts ned.”

Pressmeddelandet bär rubriken ”Nationaldemokraternas lokalavdelning i Mölndal går i graven - partiet utraderat i Västra Götaland”

Lars-Magnus Larsson betonar att varje person har sin orsak till varför han eller hon till slut valde att lämna partiet.
- Ja, det är olika orsaker för varje person. Alltifrån att det är för lite intern demokrati till att det är oseriöst. En del anser att det är toppstyrning i partiet.

"Försvunnen partianda"
Själv uppger han bristen på samarbete som en viktig orsak till avhoppet och att den tidigare partiandan försvunnit.
- Den anda vi hade inom partiet försvann med tiden tyvärr. När den andan försvinner och det man kämpar för försvinner, försvinner också tron på ledningen, berättar han och tillägger att han inte har slutat tro på den nationella politiken.

"En kampanj från Lars-Magnus sida"
Lars-Magnus Larssons forna partikamrater sparar inte på kritiken. Den nyvalde partiordföranden Tomas Johansson säger till Expo att det är mycket märkligt att en person som hoppat av lägger ner en avdelning.

- Formellt är det uppåt väggarna. Om en person som inte är medlem kallar till ett möte i en avdelning och lägger ner måste det uppfattas som en kampanj från hans sida. Det är en fortsättning på den här striden som var i sommaren i spåren av Gagnef, säger Tomas Johansson.

Han menar att det är bitterhet som driver Lars-Magnus Larsson och de andra avhopparna i västsverige.
- De här personerna är ju bittra. De satsade allt på att vinna en maktkamp. När de inte lyckades göra detta packade man ihop och lämnade. Det är ett omoget sätt att agera som jag ser det.

Hänvisar till Vavra Suk
Vad gäller uppgifter om läget i västdistriktet och ett bemötande av pressmeddelandets påstående om att en enda offentlig partiföreträdare i Göteborgs kommun fortfarande är aktiv för partiet hänvisar Tomas Johansson vänligt Expo vidare till partisekreterare Vavra Suk.

Men Vavra Suk vill inte kommentera uppgifterna.
- Du som representant för Expo representerar saker som jag inte vill ha att göra med. Jag förstår inte över huvudtaget att du inte skäms för att ringa upp mig, säger han till Expo.

"Grundlösa påståenden"
Liselott Löfgren, den person som indirekt utpekas av Lars-Magnus Larsson som ensam kvarvarande offentlig partiföreträdare i Göteborg, tar dock tillfället i akt att bemöta påståendena, som hon menar är grundlösa.

- Jag blir förvånad över det här. Vi har absolut inte lagt ner, även om det är väldigt lugnt i västdistriktet just nu eftersom många ledande försvann samtidigt. Väst finns fortfarande och jag tänker ta tag i det så fort jag har möjlighet, förklarar hon för Expo.

I helgen valdes Liselott Löfgren in som ordinarie ledamot av Nationaldemokraternas riksstyrelse. Hon medger att hon är ensam kvarvarande officiell partiföreträdare i Göteborg, även om det finns fler som kommer fram inom kort.

- Vi har flera verksamheter på gång, vi har en ny tidning som kommer ut i dagarna och så fort vi kommer igång kommer också de som passiviserats igång.

Avhopp till Nationell ungdom
Uppgifter om att flera viktiga personer inom Nationaldemokraternas tidigare så aktiva västdistrikt lämnat partiet har inkommit från flera håll. Ungdomsförbundets medlemmar och aktivister ska bland annat ha gått in i Nationell ungdom eller skinnskallegrupperingen Nationell samling. Men många har också helt lämnat det politiska livet. Andra ledande medlemmar i västdistriktet har gått till kretsen kring Nordiska förlaget och Svenska media.
Sverigedemokraternas ordförande i Mölndal, Michael Andersson, bekräftar att Sverigedemokraterna fått en del avhoppade Nationaldemokrater till sig, men inte hur många eller vilka. Det är klart att två av tre styrelseledamöter i Nationaldemokraterna i Mölndal nu är aktiva sverigedemokrater: Reine Wikström och Lars-Magnus Larssons bror: Thomas Larsson.

Ingen bitterhet
Lars-Magnus Larsson själv vill inte säga något om sina framtidsplaner. Men han förkastar talet om bitterhet. Åren av hårt politiskt arbete inom Nationaldemokraterna har inte varit bortkastade år inte minst det sociala inom partiet, menar han.
- Man lär sig av allt man gör i livet och man lär sig olika av olika saker. Det här är någonting av en ordentlig skola som man haft.

Ämnen i artikeln