Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas EU-grupp Frihet och direktdemokrati i Europa, EFDD, kollapsade efter att den lettiska ledamoten Iveta Grigule från De grönas och böndernas förbund lämnat samarbetet. Efter avhoppet kunde inte gruppen leva upp till kraven på att ha ledamöter representerade från minst sju medlemsländer. EU-gruppen räddades av att de kunde meddela att de hittat en ny ledamot, Robert Iwaszkiewicz, från det polska partiet Kongressen för nya högern som anslutit sig till gruppen.

Robert Iwaszkiewicz har försvarat gifta män som slår sina kvinnor "för att få ned henne på jorden". Ett uttalande han senare avfärdade som sarkasm. Han har också påstått att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen, i samband med att han försvarade samma påstående från sin partiledare, Janusz Korwin-Mikke, enligt Rafal Pankowski på den antirasistiska organisationen Never Again som är expert på polsk högerextremism.

Iwaszkiewiczs utspel är inte unika i partiet där kvinnoförakt, antisemitism, rasism och förskönande beskrivningar av tredje riket är en central del av retoriken.

"Våldtäkt? Vad är det? Kvinnor gör ju alltid lite motstånd och då gäller det bara att avgöra var gränsen går", sa partiledaren Janusz Korwin-Mikke i polsk TV inför EU-valet.

– Kongressen för nya högern är ett öppet antidemokratiskt parti. Det skiljer sig på så sätt från andra högerpopulistiska partier. Mikke har upprepade gånger sagt att han är emot hela idén om demokrati. Han vill ha en absolut monarki, säger Rafel Pankowski.

Till den engelska tidningen the Daily Telegraph fick också Kongressen för nya högerns partiledare frågan om hur han ser på kvinnors rösträtt.

"Som monarkist, stödjer jag att alla förlorar sin rösträtt. Kungen ska styra genom guds nåd." svarade han.

– Vad som gör Kongressen för nya Högern riktigt fruktansvärt är retoriken de använder mot olika minoritetsgrupper. Det är en öppen fientlighet och aggressivitet mot homosexuella, personer med funktionsnedsättningar, men även mot judar, muslimer och kvinnor, säger Rafal Pankowski.

Pankowski tar upp flera exempel.

– I många år har Mikke använt den ökända formuleringen "judisk kommunism". Han har använt den i artiklar och i medieframträdanden. Föreställningen är central i den antisemitiska världsbilden som finns i Polen och Östeuropa. Kommunism och kommunismens brott kopplas ihop med judar.

– Mikke har också påstått att Hitler inte känt till Förintelsen, i enkelhet använder han samma påståenden som antisemitiska historierevisionister. Mikke sa i en intervju att Hitler skulle ha friats om han åtalats i en domstol eftersom han var oskyldig.

Mikke har även motsatt sig skadestånd till anhöriga till Förintelsen och kallat sådana krav för en del i en "förintelseindustri", ett begrepp vanligt bland förintelseförnekare. Till engelska Judisk krönika på nätet har han dessutom beskrivit polska judar som den "största fienden". "Judar är väldigt talangfulla och därför våra värsta fiender, eftersom de är talangfulla kommunister", hävdade Mikke.

Till magasinet Najwyzszy Czas, som judisk krönika citerar, sa partiledaren 2008 att judar är "så stolta över att sex miljoner mördades i Förintelsen att det ibland verkar som att om Eichmann hade motsatt sig att skicka de ungerska judarna till dödsläger så skulle han anklagats för att vara antisemit".

I juli hamnade Janusz Korwin-Mikke i en politisk skandal efter att han i inrikesministeriets byggnad slagit en annan parlamentsledamot i ansiktet. I september bötfälldes han av Europaparlamentet efter att han i talarstolen uttalat sig rasistiskt.

Sverigedemokraterna och det brittiska partiet UKIP i EFDD-gruppen har försökt tona ned Kongressen för nya högerns roll i EU-gruppen.

– Det är en fristående delegat som går med, inte partiet. Man får hoppas att det här fungerar. När man kommer in i ett gruppsammanhang får man foga sig efter gruppen, det är en del av att vara medlem i en grupp. Jag hoppas och tror att det här ska fungera bra. Vi vill ju på alla vis också hålla ihop gruppen, sa Sverigedemokraternas parlamentsledamot Peter Lundgren till Aftonbladet.

Hållningen avfärdas av Rafal Pankowski som säger att Kongressen för nya högern som parti tagit beslutet att ingå i EFDD.

– I polska medier har det bekräftats av Mikke själv att partiet accepterat detta. EFDD gick med på en uppgörelse med Kongressen för nya högern som parti och inte bara med en individ. De låstas att de handlar om en person, men det var ett beslut som skedde av partiet. Beslutet legitimerar också Kongressen för nya högern i Polen. För partiet är det viktigt att synas på den europeiska arenan och de får mer utrymme efter den här uppgörelsen, säger Pankowski.

– Självklart måste EFDD även ta ansvar för vilka personer som får ingå i gruppen. Självklart innebär detta också att de är ansvariga för att legitimera extrema ideologier och det här antidemokratiska partiet. De kan inte prata om individer när ledamoten de släppt in själv ställt sig bakom sin partiledares oacceptabla uttalanden om bland annat Adolf Hitler, säger Rafal Pankowski.

Det franska högerextrema partiet Front National har tidigare avböjt samarbete med Kongressen för nya högern då de menade att de inte delade samma värderingar.

– Mikke har förklarat att i början så skulle de bilda grupp med Front National. Det havererade efter diskussioner om vem som skulle få vilken position i gruppen. När de diskuterade vem som ska bli kassör i gruppen drog Mikke ett antisemitiskt skämt. "Vi kanske borde hitta en jude som kan ta hand om pengarna", sa han. Jag tror det fick Front National att dra öronen åt sig och besluta att de inte kan ta risken att samarbeta med det här partiet, säger Pankowski.

Det är inte bara Kongressen för nya högern i EFDD-gruppen som spridit antisemitism. Expo Idag har tidigare uppmärksammats att Beppe Grillos i Femstjärnerörelsen fördömts av bland annat Det Judiska centralrådet i Sverige för antisemitism.