Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Skottet brann, blodet rann, Olof Palme - han försvann. Olof Palme gick på bio, tra la la la laa, tra lal lal laa. Lisbeth såg pistolen blänka, tra la la la laa, tra lal lal laa. Strax därefter blev hon änka, tra la la la laa, tra lal lal laa, skrålar sverigedemoraterna på Sveriges radios ljudupptagning från Estlandresan.

En av dem som enligt Sveriges Radio deltar i sången är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Resan anordnades av partiets ungdomsförbund. Med på resan var även Kalibers wallraffande reporter Caroline Stenman.

Jimmie Åkesson ville inte kommentera Sveriges radios granskning i sändning, men har efteråt skickat ut ett pressmeddelande där han skriver:

"Så här i efterhand, när man hör inspelningen, inser man naturligtvis att sången var olämplig. Och att tonen och framförallt vissa strofer tagna ur sitt sammanhang, kan framstå som mycket upprörande, inte minst för dem som minns personen Olof Palme med värme. Jag beklagar naturligtvis att jag inte gjorde en tydlig markering. Min avsikt har aldrig varit att såra någon eller att raljera över en djupt tragisk händelse."

I pressmeddelandet tar Åkesson inte avstånd från att ledande Sverigedemokrater sjöng antijudiska vit makt-låtar, äldre nazistsånger och drog rasistiska skämt.

Vit makt-musik

På Estlandsresan sjungs det med i vit makt-musik av artister som Fyrdung och Svensk Ungdom, band som inte saluförs via vanliga återförsäljare. Fyrdungs och Svensk Ungdoms skivor ges ut av högerextrema Nordiska Förlaget.

Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och ledamot i Lunds kommunfullmäktige, sjunger med i Fyrdungs låt Folkligt upprör. En låt som handlar om att göra en "nordisk revolution". Första versen lyder:

"Våra förfäder gav sig ut på stormande hav. Navigerade efter Nordstjärnan, hela världens nav. Samma blod flyter ännu i våra ådror, släkte ifrån nord. Vi delar ännu nordisk tro, nordiskt sinne och nordiskt mod."

"Sverige har fallit"

Kommunfullmäktigeledamoten i Borås och vice ordföranden i ungdomsförbundet, William Petzäll, sjunger med i Svensk Ungdoms låt "Sverige har fallit", med rader som "Han syns flitigt där det ockras och köpslås hit och dit, snacka skit kan vår kosmopolit."

– Ja, det där är ju väldigt tydliga referenser till judarna, den här gamla nidbilden av juden som ockraren. Och det här ordet kosmopolit är också ett sådant där ord som man använder för att ersätta med juden ibland, i vissa sammanhang. Man pratar ju om att judarna har inget hemland, i och för sig har de ju fått det. Men de åstundar något slags världsherravälde, de finns överallt och de är kosmopoliter. Och så där pratar man i just nazistiska texter ibland, säger Anna-Lena Lodenius till Sveriges radio.

William Petzäll säger till Sveriges radio att han aldrig lyssnat speciellt mycket på texten, trots att han kunde den utantill. Han menar vidare att de inte ställer såg bakom låtarna utan att de ironiserar över dem.

Erik Almqvist sjunger även delar ur den svenske nazistledaren Sven Olov Lindholms kampsång "Friheten leve". Låten har sedan 1930-talet, i svenska nazistkretsar, varit ungefär vad internationalen är för vänstern. Sven Olov Lindholm var ledare för Nationalsocialistiska arbetarpartiet under krigsåren.

Ämnen i artikeln