Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För en vecka sedan så stoppades Jüri Lina från att föreläsa i Örebro. Nykterhetsrörelsens studieförbund som hyrde ut lokalen ovetandes om föreläsningens innehåll rev kontraktet när de informerades om Linas bakgrund. Den 8 april är det dags igen – denna gången i Stockholm Stads lokal, Brygghuset.

Rubriken som satts till Linas föreläsning är ”Kulturkrisens verkliga orsaker”. Bland annat ska Jüri Lina förklara varför ”makteliten gynnar en djup kulturkris inför den nya världsordningen”. Lina har genom åren gjort sig känd genom grova antisemitiska utfall.

- Lina är en beryktad antisemit som har publicerat en rad böcker där innehållet går ut på att världen och historien ser ut som den gör på grund av en judisk konspiration. Enligt honom är det judarna som ytterst orsakar allt elände i världen, säger Stéphane Bruchfeld, forskare vid Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord vid Uppsala Universitet, till Stockholm City.

Lokalen har bokats i ett annat namn och Brygghusets VD känner inte till Linas bakgrund, men ska nu titta närmare på uthyrningen. Jüri Lina å sin sida menar att lokalen har hyrts för en helt oskyldig kultur- och musikafton. Han säger att han känner sig förföljd av journalister som han menar är ”åsiktspoliser”.

- Den enda skillnaden mellan den Sovjetiska regimen och den svenska auktoritära socialistregimen är att man i Sovjet blev avrättad. I Sverige blir man istället förföljd, säger Jüri Lina till Stockholm City.

Ämnen i artikeln