Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisuppbådet i Bollnäs var stort under lördagseftermiddagen när nazistiska Svenska motståndsrörelsen ordnade en motdemonstration i centrala Bollnäs mot den antirasistiska demonstration som ägde rum senare under dagen.

Upprinnelsen till Svenska motståndsrörelsens demonstration hade sin början i juli, då en gruppvåldtäkt sägs ha ägt rum på en 18-årig kvinna från Bollnäs. Som Expo Idag tidigare rapporterat höll Svenska motståndsrörelsen då en manifestation i Bollnäs. De sa sig vilja uppmärksamma den anmälda våldtäkten som de hävdade att invandrare låg bakom.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio har polisen lagt ned förundersökningen om våldtäkten då läkarundersökning och övrig utredning inte kunnat styrka att den 18-åriga kvinnan våldtagits. Poliser utreder dock en misshandel på flickan.

Svenska motståndsrörelsens demonstration resulterade i att ett initiativ tog lokalt av tre antirasistiska sjuttonåringar, en manifestation mot rasism och för mångfald. Antirasisterna utsattes för en anstormning av kommentarer från högerextremister på internet. Initiativet kritiserades av allt ifrån nazister till ledande sverigedemokrater, såsom Kent Ekeroth, och initiativtagarna till den antirasistiska manifestationen hängdes ut på flera nazistiska sajter.

Huvudtalarna i Svenska motståndsrörelsens demonstration i Bollnäs på lördagen var Pär Sjögren och Fredrik Vejdeland. De gick till hårt angrepp mot bland annat lokaltidningen Ljusnan och mediekoncernen Hela Hälsingland. Ledarskribenten i Ljusnan Lilian Sjölund, som felaktigt pekades ut som chefredaktör, fick ta emot hård kritik för sina texter. Hon anklagades för att ha använt de tre 17-åriga arrangörerna som "sköld". Svenska motståndsrörelsen menar att det egentligen är Ljusnan som ligger bakom arrangemanget Manifestation mot rasism i Bollnäs.

Pär Sjögren inledde sitt tal med att till stor del läsa innantill från flygbladen som delades ut av Svenska motståndsrörelsen och dess sympatisörer. Begrepp som svenskfientlighet och svenskhatare var återkommande teman.

"Svenskhatarna demonstrerar återigen mot den svenska rasismen, svenskfientlighet som uppmärksammas slutar alltid med demonstrationer mot svensk rasism" sade Sjögren bland annat i sitt tal.

När demonstrationen avslutades och deltagarna tågade bort från Brotorget ropade en aktivist i ledet "Sieg heil"

Polisens presstalesman Josef Wiklund säger till Expo att bevakningen av de båda demonstrationerna har varit god.

- Det var varit väldigt lugnt och båda demonstrationerna har kunnat genomföras utan egentliga störningar, säger han.

Inga gripna har rapporterats, vare sig under nazisternas demonstration eller under den efterföljande antirasistiska demonstrationen, som samlade drygt 400 personer.

Vissa konfrontationer förkom dock, men de kunde redas ut på plats.

- Hade en gnista antänts hade sammandrabbningarna kunnat vara stora. Nu under kvällen har insatserna brutits ned men vi har fortsatt bevakning och resurserna finns om något skulle hända, säger Josef Wiklund.

Ämnen i artikeln