Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Migrationsverket måste sortera vilka de ger uppehållstillstånd till. Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte va här. Vi vill bara ha de bra här, säger Jan Åbjörn, i Bollnäs till en reporter på P4 Gävleborg med dold mikrofon.

Jan Åbjörn är på Moderaternas 17:e plats i valet i Bollnäs. Idag är han ersättare i kommunfullmäktige. Åbjörn tog senare tillbaka sitt uttalande till Sveriges radio och hävdade att han var för "fri invandring"

" De som flyr från krigshärjade länder har det betydligt sämre än någon har i det här landet. Det är klart att så länge vi har den minsta möjlighet så ska vi ta emot flyktingar", sa han.

Även Karl-Olof Tunelid från Hudiksvall som står på 15:e plats på listan till landstingsfullmäktige och som bland annat har nämndeuppdrag i kommunen pratade nedsättande om invandrare när Sveriges Radio använde dold mikrofon.

– Om man ser en sån där väldigt lyxig barnvagn, så är det i regel inte svenska föräldrar. De tycker att det är för mycket att köpa en barnvagn för tolv tusen. Men de här får de utav samhället. Men vi vanliga får inga barnvagnar, säger Karl-Olof Tunelid.

Påståenden har ingen bäring. Socialmyndigheten uppger till Sveriges Radio att ingen får barnvagnar för 12 000 kronor av dem, utan att de kan hjälpa till med standardbarnvagnar. Tunelid vidhåller dock till Sveriges radio det han tidigare påstått.

– Det är bara att titta i Gävle på torget. Det beror ju inte på dem. Det beror ju på våra sociala myndigheter. Men jag står för det. Vi har alldeles för lyxigt, bland annat när det gäller barnvagnar i Gävle,

Kommunalrådet för Moderaterna i Bollnäs, säger till Aftonbladet att de tar avstånd från uttalandena. Både Jan Åbjörn och Karl-Olof Tunelid har meddelat att de lämnar sina politiska uppdrag och kandidaturen i valet.